Precizări de la Curtea Constituțională: Kovesi poate fi audiată în Parlament, dar nu poate fi obligată să se prezinte

Precizări de la Curtea Constituțională: Kovesi poate fi audiată în Parlament, dar nu poate fi obligată să se prezinte

Curtea Constituțională face lumină cu privire la audierea Laurei Codruța Kovesi! Judecătorii au stabilit că atat şefa DNA, cât şi orice şef de instituţie pot fi audiați în comisiile speciale din Parlament. Totuşi, şefii de instituţii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa Parlamentului.

Judecătorii CCR au dat publicităţii motivarea deciziei lor privind faptul că atât Laura Codruţa Kovesi, cât şi orice şef de instituţie poate fi audiat în cadrul comisiilor declanşate în Parlament.

Magistrații motivează decizia ca orice șef de instituție să fie audiat în Parlament, bazându-se pe principiul loialităţii între instituţii.

Totuşi, şefii de instituţii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa Parlamentului.

"Singurele modalități legale de discutare în Parlament a activității Ministerului Public sunt prevăzute la art.79 și 88 din Legea nr.304 pe 2004, conform cărora Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor, acesta din urmă având obligația de a prezenta Parlamentului concluziile asupra
respectivului raport", se arată în motivarea CCR.

În ceea ce privește posibile plângeri penale în caz de absență, acestea pot fi depuse dacă persoanele care nu se prezintă la audieri sunt acuzate de fapte de corupție.

Judecătorii CCR au făcut lumină şi în legătură cu un alt subiect controversat. Ei susţin că o anchetă penală poate decurge în paralel cu o comisie parlamentară bazată pe acelaşi subiect.

Precizări de la Curtea Constituțională: Kovesi poate fi audiată în Parlament, dar nu poate fi obligată să se prezinte

#DIRECT_ONE_a61eev#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)