Alina Mungiu Pippidi, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR), este de părere că evaluarea DNA o fi poate oportună, deși ea cred că evaluarea întregii anticorupții este și mai oportună.
“Dar cine are competența și obiectivitatea să le facă?”, se întreabă Pippidi într-un articol pentru România Curată.
“DNA nu o fi fost evaluat din 2007, dar nici nu are cine să o evalueze”, spune aceasta, adăugând că “Inspecția Judiciară nu e calificată pentru așa ceva”.
Deși îl găsește un om “echilibrat”, Pippidi își exprimă îndoiala cu privire la schimbările pe care le poate face în sistem ministrul Justiției, Tudorel Toader.
“Norma penală este ultima barieră la care trebuie să se apeleze. Avem o strategie națională anticorupție, trebuie pornit de la prevenire, de la educație. Si DNA și Legea 78 (legea speciala privind faptele de coruptie – n.r.) trebuie sa devină ultimul, și nu primul instrument în combaterea corupției”, a spus Toader.
“Integral de acord. Dar iată și îndoielile mele”, completează președintele SAR.
1. Nici un ministru al Justiției pînă acum nu s-a dovedit a avea forța implementării strategiei. Aceasta necesită ca ministrul Justiției să aibă un mandat de vice-prim-ministru și să coordoneze toate politicile preemptive contra corupției publice.
2. În contextual actual, punerea în discuție nu a celor care nu fac nimic (miniștri, agenții de control) sau fac rău (parlamentari care propun legislație coruptă sau ineficientă, de exemplu cea privitoare la Curtea de Conturi), ci a celor care fac ceva, chiar dacă imperfect, de mila Elenei Udrea sau a lui Gigi Becali (cît au suferit ei în arest, etc), cu deschiderea pozibilității înlocuirii unui procuror general în timpul mandatului, și așa scurt, desi nu există probleme majore, poate fi sfîrșitul DNA.
Dacă Kovesi e schimbată (LCK poate deveni oricînd viitorul Procuror European, e perfect poziționată pentru asta, nu de cariera ei îmi fac griji) în timpul mandatului, mandatul, și așa slab, al succesorului ei va deveni o caricatură.
“Chiar dacă susțin pe fond ceea ce spune ministrul Justiției, îl îndemn să mai reflecteze la calea cea mai bună. Și pînă atunci să discute cu MAE să punem capăt finanțării românești la Academia anticorupție din Viena, un loc unde țările corupte își cumpără certificate de bună purtare”, conchide Pippidi.