Deutsche Welle: Kovesi, dispusă să sacrifice credibilitatea DNA pentru a-și salva scaunul?!

Deutsche Welle: Kovesi, dispusă să sacrifice credibilitatea DNA pentru a-și salva scaunul?!

Criză în interiorul DNA! După apariția unor înregistrări de la o ședință de lucru a instituției în care Kovesi le reproşează procurorilor faptul că nu au reuşit să facă mai multe rechizitorii şi l-a atenţionat pe procurorul Jean Uncheşelu că nu a rezolvat dosarul cu "domnu premier", șefa Direcției Naționale Anticorupție și-a ieșit din fire.

Aceasta a declanșat o anchetă internă pentru a-i prinde pe făptași și a-i băga direct la Beciul Domnesc.

“O investigație ca la serviciile secrete, cu testul poligraf, pe care însă mai mulți procurori au refuzat să-l accepte. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând practicile abuzive ale șefei DNA”, scrie jurnalistul Horațiu Pepine într-un articol pentru Deutsche Welle.

Drept răsplată, Kovesi nu s-a lăsat mai prejos și i-a destituit pur și simplu pe Doru Țuluș și Mihaela Iorga din funcțiile deținute, acuzându-i de fapte grave, comise cu mai mulți ani în urmă.

În același timp însă nu mai puțin de 8 procurori DNA, dintre care unul sosise la DNA abia în februarie anul acesta,au cerut CSM să fie transferați la alte parchete, scrie Lumea Justiției.

“Pe scurt la DNA e o ambianță apăsătoare și tulbure. Se fac plângeri la CSM și Inspecția Judiciară, iar pe canele interne se transmit amenințări cu închisoarea. Șefa Direcției, ale cărei metode contestabile au fost expuse public, îi acuză în replică pe unii dintre cei mai importanți colaboratori de corupție. Dar atunci, se va întreba lumea pe bună dreptate, ce încredere se mai poate avea în anchetele DNA? E clar că Laura Codruța Kövesi a ajuns la capătul resurselor ei dacă e dispusă acum să sacrifice credibilitatea întregii instituții ca să-și salveze imaginea”, scrie Pepine.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața o declarație care sugerează că ar fi posibil să propună, în cele din urmă, revocarea din funcție a șefei DNA. De asemenea, controalele cerute de acesta la DNA și Parchetul General au început în mod oficial. (Detalii AICI)

“Dacă nu putem anticipa cursul evenimentelor putem face în schimb o evaluare a situației în termeni generali. La DNA nu e vorba de rivalități personale, de orgolii sau de clarificări interne, ci de o criză mult mai profundă. Așa cum reiese din înregistarea de la ședința de lucru a DNA, a apărut un puternic dezacord între Laura Codruța Kövesi și proprii colaboratori privind chiar scopurile instituției și mijloacele de acțiune. Șefa DNA nu a ascuns că nu are niciun respect față de deciziile Curții Constituționale și că nu este dispusă să le respecte. Dimpotrivă, a cerut subordonaților ei să facă cât mai multe arestări la nivel înalt pentru a-și reface ascendentul pierdut și a demonstra că în ciuda obiecțiilor ”are dreptate”. Dar sunt dispuși colaboratorii ei să o urmeze pe acest drum riscant? Se pare că nu. Procurorii DNA nu mai cred nici ei în misiunea instituției, așa cum o definește liderul ei Laura Codruța Kövesi, ceea ce explică dezertările masive din ultimul timp”, conchide jurnalistul DW.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`