Servicile de informații externe germane ar fi spionat Casa Albă între 1998 și 2006

Servicile de informații externe germane ar fi spionat Casa Albă între 1998 și 2006

Serviciile de informații externe germane, deja afectate de numeroase scandaluri de interceptare a convorbirilor, au spionat "timp de ani de zile" mai multe companii și administrații americane, inclusiv Casa Albă, a afirmat joi săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP și preluat de HotNews.

Serviciul Federal de Informații (BND), responsabil de spionajul externe, spionată "intre 1998 și 2006 mai multe"numere de telefon și fax-uri interne la Casa Albă", scrie în ultima sa ediție Der Spiegel, citând documente consultate.

Revista a declarat BND a avut o listă de "4.000 selectori" (numere de telefon sau de fax, adrese de e-mail) permițându-i să supravegheze "obiective americane", inclusiv Ministerul Finanțelor și Secretariatul de Stat.

Agenții germani au plasat sub supraveghere companii și societăți americane precum Lockheed sau NASA, organizația neguvernamentală Human Rights Watch, mai multe universități și încă US Air Force, marina, Defence Intelligence Agency, subordonată Pentagonului, sau alte servicii de spionaj militar, potrivit Der Spiegel.

Mai mult de 100 de ambasade străine cu sediul la Washington, precum și Fondul Monetar Internațional (FMI) și biroul american al Ligii Arabe au fost, de asemenea, spionate de BND, mai susține publicația germană.

Solicitată de Der Spiegel, BND nu a dorit să comenteze aceste dezvăluiri.

Serviciul de spionaj extern german a fost de mai multe ori în centrul unor scandaluri de interceptări ale convorbirilor.

În martie 2015, o serie de dezvăluiri au scos la lumină colaborarea între BND și echivalentul său american NSA, pentru care germanii au spionat mai multe obiective din țări aliate, în special oficiali ai Ministerului de Externe francez, ai președinției franceze și ai Comisiei Europene.

Întrebată la mijlocul lunii februarie de o Comisie de anchetă parlamentară cum arată această cooperare, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat surprinsă: "Cred ca BND nu a avut astfel de practici", a spus ea.

În toamna anului 2013, informații despre interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de serviciile din SUA au provocat tensiuni puternice între Berlin și Washington. "Spionaj între prieteni nu se face", a spus atunci Merkel.

În urma acestor scandaluri, Germania a aprobat în iunie 2016 o serie de noi măsuri destinate să reglementeze mai bine practicile serviciilor sale de informații externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:12 - Ianis Hagi, înger și demon pentru Rangers la revenirea în prima echipă. A fost decisiv la scurtă vreme după intrarea pe teren, dar ulterior a primit roșu
07:52 - Cod portocaliu de inundații pe râurile din județul Galați: Sunt în pericol, din nou, aceleași localități inundate grav de viituri
07:44 - Ucraina poate produce patru milioane de drone pe an, a anunțat Zelenski. Țara cheltuiește pentru apărare aproximativ aproximativ 40 de miliarde de dolari.
07:32 - Viktor Orban, discurs dur în Italia, împotriva migranților, la adunarea Ligii lui Matteo Salvini: „Nu ne vom ceda ţara”
07:19 - Israelul este în alertă maximă pentru comemorarea din data de 7 octombrie, în timp ce escaladează conflictele din Gaza și Liban
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)