Interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern trebuie să înceteze, conform legislației, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie, a arătat Curtea Constituțională în motivarea deciziei prin care a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului la Legea 90/2001.
Această lege interzice persoanelor condamnate penal să dețină funcții în Guvern. Practic, ea a fost singurul obstacol care l-a împiedicat pe liderul PSD Liviu Dragnea să devină premierul României, el având o condamnare cu suspendare pentru fraude electorale.
Legea a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. La acea vreme, el a fost acuzat că a făcut acest gest tocmai pentru a-l ajuta pe Dragnea.
"(…) Apare cu evidență că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, sintagma 'nu au suferit condamnări penale' încetează să mai constituie o interdicție la dobândirea calității de membru al Guvernului în ceea ce privește persoanele care cad sub incidența/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege. Orice altă interpretare dată sintagmei 'nu au suferit condamnări penale' din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei și spiritului Constituției", se arată în motivarea Curții Constituționale, citată de Agerpres.