BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, a decis majorarea cu până la 1,35% a marjei de dobândă la creditele ipotecare în euro, noua dobândă fiind egală cu 5,75% pentru clienții vechi ai instituției și 5,95% pentru cei noi, la care se adaugă dobânda de referință europeană EURIBOR, la șase luni.
Și la creditele în lei BCR va aplica o politică de mărire a marjei, care va crește de la 3% la 3,3% sau 3,5%, la care se adaugă dobânda de referință a BNR (ROBOR). Creșterea marjei va fi mai puțin resimțită de clienți ca urmare a eliminării comisionului lunar de administrare, în unele cazuri noile prevederi putând însemna chiar o scădere a ratei lunare.
Drept exemplu la un credit de 174.000 de lei (40.000 de euro) luat pe 30 de ani, clientul plătea o dobândă anuală efectivă de de 10,9%, iar după noile măsuri prine eliminarea comisionului de administrare dobânda reala va scădea la 10,6% pe an, în pofida creșterii marjei.
BCR a marit și comisionul de analiză a dosarelor cu 190 de lei, potrivt zf.ro.
Unul dintre factorii care au influențat scăderea costurilor creditărilor în lei este și scăderea dobânzii de referință ROBOR la șase luni, la care se împrumută bancile pe piața interbancară.
Setul de măsuri pe care le va aplica banca mai include și majorarea comisionului de analiză al dosarelor de acordare a creditelor în euro cu 100 de euro, până la 390 de euro, fiind exceptate de la plata acestui comision dosarele pentru refinanțări.
În contrapartidă BCR va elimina comisionul lunar de administrare care ajungea pentru un credit imobiliar de peste 50.000 de mii de euro la 27 de euro.
Semnalele din ultima perioadă avertizau că ar putea urma un val de scumpire a creditelor în euro, cauzat de dificultățile cu care se confruntă bancile pentru a atrage capital și a primei de risc a României care este destul de ridicată.
O altă cauză a politicii BCR poate fi și linia trasată de Banca Națională a Austriei care a impus bancilor austriece o politică mult mai dură în privința finanțărilor subsidiarelor din Europa de Est, tăind astfel o sursă de finanțare pentru băncile din România. Indicațiile prețioase ale băncii centrale austriece mai sfătuiesc băncile să își consolideze capitalul și să își mcșoreze expunerea la creditele în moneda europeană.
Mai mult de 95% din volumul total de credite ipotecare, de peste 7 miliarde de euro, acordate de băncile locale sunt în valută.