Se împlinesc doi ani de la cutremurul devastator din Haiti, soldat cu sute de mii de morți

Se împlinesc doi ani de la cutremurul devastator din Haiti, soldat cu sute de mii de morți
Au trecut doi ani de la devastatorul cutremur din Haiti, care a lăsat în urmă sute de mii de morţi şi o ţară în ruine. Jumătate de milion de oameni trăiesc în continuare în tabere improvizate iar mormanele de...

Au trecut doi ani de la devastatorul cutremur din Haiti, care a lăsat în urmă sute de mii de morţi şi o ţară în ruine. Jumătate de milion de oameni trăiesc în continuare în tabere improvizate iar mormanele de moloz sunt la ele acasă pe străzile haitiene. Autorităţile locale cer din nou ajutorul comunităţii internaţionale, în timp ce haitienii se plâng de lipsa transparenţei în cheltuirea fondurilor pentru reconstrucţia ţării.

Deși aproape cinci miliarde de dolari au fost alocați pentru planurile de reconstrucție, doar jumãtate din acești bani au fost folosiți pânã acum. Autoritãțile dau vina pe birocrație, în timp ce populația continuã sã trãiascã în sãrãcie. Mișcãrile de stradã sunt din ce mai numeroase. Localnicii se plâng cã, în ciuda ajutoarelor internaționale pe care țara le primește, nu se vãd îmbunãtãțiri în viața oamenilor.

Unul dintre planurile de reconstrucție , estimat la un miliard de dolari, prevedea construirea a 50 de școli, a unei stații de epurare a apei pentru capitala Port-au-Prince și a unui parc industrial , care sã creeze locuri de muncã pentru haitieni. La doi ani de la cutremur, niciuna dintre aceste idei ambițioase nu a prins viațã.

Doar patru din cele mai mari 10 proiecte finanțate de donatori internaționali au fost demarate în prezent în Haiti.

Autoritãțile haitiene cer din nou ajutorul comunitãții internaționale.

„Acum cã am trecut peste perioada criticã, cerem din nou sprijinul comunitãții internaționale, pentru a ne ajuta în procesul de reconstrucție pe termen lung, pentru a reconstrui bine”, a declarat ministrul haitian al Afacerilor Externe, Laurent Lamothe.

Cutremurul de 7 grade pe scara Richter din 12 ianuarie 2010, care a fost urmat de cel puțin 52 de replici, a fãcut, potrivit datelor oficialilor haitieni, peste 300 de mii de morți și sute de mii de rãniți. Peste un milion de oameni au rãmas fãrã adãpost. Pagubele provocate de catastrofã se situeazã între opt și 14 miliarde de dolari.

Doi ani de la cutremurul din Haiti

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_14446').select();" id="embed_text_14446" />
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`