Biografia lui Darius Vâlcov, omul care a prăbușit guvernul: Fost ministru cu trei dosare penale pentru corupție, luni state în arest și întâlniri conspirative în cimitir pentru a lua mită

Biografia lui Darius Vâlcov, omul care a prăbușit guvernul: Fost ministru cu trei dosare penale pentru corupție, luni state în arest și întâlniri conspirative în cimitir pentru a lua mită

Darius Vâlcov este personajul care a revenit în forță în spațiul public în ultima săptămână după ce a a realizat evaluarea performanțelor guvernului, evaluarea ce a dus la retragerea sprijinului politic acordat de coaliția PSD-ALDE guvernului Sorin Grindeanu și la demisia miniștrilor.

Sorin Grindeanu, care a refuzat să își dea demisia, l-a menționat de 11 ori pe acesta în conferința de presă de miercuri, acuzând chiar și o posibilă relația între Liviu Dragnea/Darius Vâlcov și Rusia. (Detalii AICI). În plus, premirul a atras atenția că în prezent Vâlcov nici nu mai figurează ca membru PSD.

În vârstă de 40 de ani, Darius Vâlcov a fost unul din liderii PDL, primar al municipiului Slatina vreme de opt ani. În 2012, Vâlcov a demisionat din PDL și a trecut la PSD. A câștigat apoi alegerile locale din același an, dar a renunțat la funcție după ce a fost ales senator de Olt și a venit în Parlament pentru a fi unul dintre oamenii importanți ai PSD.

Odată cu intrarea în PSD, Vâlcov a devenit cunoscut drept șeful Comisiei speciale de anchetă pentru Roșia Montană și unul din principalii lideri social-democrați din Senat.

De aici, Vâlcov a fost propulsat și în executiv, fiind numit în 2014 timp de 4 luni ministrul delegat pentru Buget, iar apoi din decembrie 2014 până în martie 2015 ministrul de Finanțe.

În 2015 a început și declinul pentru Vâlcov, dosarele penale venind unul peste altul pe numele său și chiar ajungând să facă câteva luni de arest preventiv. Dar în acest context a prins și un moment de glorie, șocând opinia publică după e a mers în Parlament și a cerut tuturor să îi fie ridicată imunitatea.

Primul dosar al lui Darius Vâlcov, în care este judecat după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, se judecă la instanţa supremă din mai 2015. Procesul a ajuns la al 27-lea termen, fiind audiaţi inculpaţii şi o serie de martori

Acest al doilea dosar a fost trimis iniţial spre judecată Tribunalului Bucureşti, însă în ianuarie 2016 instanţa a decis că nu este competentă să judece acest caz şi a trimis dosarul la Tribunalul Olt. Acolo, procesul se află deja la al 18-lea termen de judecată, au fost audiaţi mai mulţi martori din rechizitoriu, inclusiv cu mandat de aducere, iar unul dintre inculpaţi a cerut recuzarea judecătoarei Otilia Chiriţă, cerere respinsă de un alt complet de judecată.

Al treilea dosar al lui Darius Vâlcov este încă la DNA. În iunie 2015, DNA anunţa că procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Vâlcov după ce, în perioada noiembrie-decembrie 2012, fostul primar de Slatina i-a cerut administratorului unei societăţi comerciale (denunţător), suma de 2.500.000 lei, reprezentând aproximativ 10-15% din sumele încasate de firmă de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. Conform DNA, în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013, Vâlcov a primit în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina, astfel încât denunţătorul să nu aibă probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

În aceste anchetepenale au parvenit și informații absolut incredibile despre felul în care se întâlnea cu ceilalți suspecți. Conform procurorilor, acesta se întâlnea cu suspecții în cimitire pentru a lua mită, primind "comisionul"în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

Surse judiciare au declarat că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

În ceea ce privește viața privată, Darius Vâlcov a fost căsătorit cu realizatoarea TV Lavinia Șandru, alături de care are un copil, dar de care a divorțat. Nașul lor de cununie a fost nimeni altul decât Cozmin Gușă, patronul de la Realitatea TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`