Spania ar putea pierde locul în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene în favoarea unor țări mai mici

Spania ar putea pierde locul în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene în favoarea unor țări mai mici
Foto: asiabizz.com

Potrivit unor surse din zona euro, citate de Reuters, Spania ar putea pierde locul pe care îl deține în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene.

Consiliul este format din şase membri. Printre țările mai mici, dar cu o economie mai sigură decât a Spaniei, și deci preferate pentru locul respectiv, ar fi Luxemburg, Finlanda sau Olanda.

”Aceste țări provită de faptul că Spania nu mai este la fel de puternică și încearcă să obțină un loc în Consiliu” a declarat una din surse, citate de Reuters. ”Spania trebuie să facă un efort să-și păstreze locul.”

Spania a deținut dintotdeauna un loc în Consiliul Director, dar contextul economic al țării nu o mai recomandă pentru poziția respectivă. În plus, trebuie ținut seama și de faptul că Italia și Portugalia au pierdut locurile tocmai din cauza incertitudinii economice. Mandatul lui Jose Manuel Gonzalez-Paramo în Consiliul Director se termină pe 31 mai 2012.

”Spania nu este într-o poziţie prea solidă. Dacă Germania ar spune că vrea ca cineva din Olanda sau altă ţară, mă îndoiesc că Spania ar putea rezista”, a mai spus o altă sursă.

Potrivit surselor citate de Reuters, problema ar putea fi discutată la reuniunea miniştrilor de finanţe din uniunea monetară programată pentru 20-21 februarie, sau chiar mai devreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`