Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat vineri alături de şeful senatului Vasile Blaga, guvernatorul BNR şi ministrul de externe Teodor Baconschi la o gală a studenţilor români din străinătate, acolo unde cei mai buni dintre ei vor fi premiaţi.
La eveniment au fost prezenţi zeci de studenţi români de la universități de prestigiu din străinătate şi reprezentanţi ai mediului academic.
Traian Băsescu a vorbit în cadrul galei despre cele mai importante obiective din ultimii ani ai României, printre care “îmbunătățirea statului” și reorganizarea administrativă. Șeful statului a spus că statul român are nevoie de “o justiție performantă, care să răspundă așteptărilor societății”.
Principalele declarații ale președintelui român despre reorganizarea admminstrativă:
– „Avem probleme, ideea reorganizării administrative a primit o ripostă destul de puternică din partea partidelor, chiar a societății civile, dar nu voi renunța la ideea că până la alegeri vom putea avea o lege, care să intre într-un proces de implementare treptată în ciclul electoral viitor, până în 2016”.
– „Actuala împărțire a devenit o frână. Bugetul următor al UE trebuie să ne găsească într-o structură administrativă care să ne permită absorbția fondurilor destinate dezvoltării regionale”.
– “Din cauza actualei împărțiri administrative veți vedea că se monitorizează drumuri județene fără continuitate cu județul limitrof. Nu vă mai spun ce se întâmplă cu banii pentru canalizare în mediul rural: fiecae comună cu țeava ei. De aceea, vor susține apariția unei legi a reorganizării administrativă, că vor fi 8 sau 12 regiuni sau județe. Dar e clar că România își va diminua capacitatea de absorbție dacă nu va trece la reorganizarea administrativă”.
– “Ce comunitate cu șanse e aceea care nu-și poate asigura din taxe nici măcar banii pentru lumină la primărie, pentru servicii publice elementare precum salubrizarea? Suntem necăjiți că în mediul rural mai ales gunoiul se aruncă la marginea satului, pe câmp. Dar nu au bani pentru serviciul de salubrizare”.
– “După ce apare legea în Monitorul Oficial, trebuie ani pentru implementarea, pentru mutarea arhivelor, pentru informatizare. E un proces îndelungat”.