CSM își alege noua conducere: Judecătorii Alexandru Șerban și Alina Ghica, candidați pentru postul de președinte

CSM își alege noua conducere: Judecătorii Alexandru Șerban și Alina Ghica, candidați pentru postul de președinte
Foto: lideruldeopinie.ro

Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege joi noua conducere. Mandatul preşedintelui şi cel al vicepreşedintelui CSM expiră chiar azi.

Candidații la şefia Consiliului sunt judecătorii Alexandru Şerban și Alina Ghica. Aceasta a prezentat un proiect comun cu procurorul Oana-Schmidt Haineală, care candidează la funcția de vicepreședinte.

Nici anul trecut nu a fost concurenţă mare la CSM. Postul a fost ocupat de Horaţius Dumbravă, ales la capătul scandalului legat de validarea listei finale a membrilor Consiliului, scandal rezolvat în cele din urmă la Curtea Constituţională.

Alexandru Şerban şi-a început cariera de judecător în 1998, la Ploieşti. În august 2006 a obţinut titlu de judecător cu grad de curte de apel, fiind detaşat anul următor la Braşov. Din 7 ianuarie este membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie pe care vrea să o şi conducă.

Alexandru Şerban a luat locul I la examenul de capacitate al judecătorilor şi a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 1998. A urmat apoi cursuri de Ştiinţe Penale şi Criminologie la Facultatea de Drept din Capitală.

Şefia Consiliului Superior al Magistraturii a fost ocupată până în prezent de Horaţius Dumbravă.

CSM are în componența sa 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile, aleși de Senat și trei membri de drept – ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt aleși prin votul membrilor Plenului, pentru un an de zile, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror, și invers.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni