1 Mai muncitoresc: Cum a apărut Ziua Muncii și cum au FALSIFICAT-O comuniștii

1 Mai muncitoresc: Cum a apărut Ziua Muncii și cum au FALSIFICAT-O comuniștii
foto: Dejulmeu.ro

Parade fastuoase, coregrafii bine puse la punct din timp şi poezii patriotice! Totul în numele poporului român şi – mai ales – al lui Nicolae Ceauşescu.

Aşa se desfăşura 1 Mai muncitoresc înainte de Revoluţie. Nimic nu era prea mult pentru conducătorul iubit, arată B1 TV.

Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi, cu toţii se strângeau în Capitală pentru a demonstra sincron, în faţa autorităţilor.

În Epoca de Aur, 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu parade grandioase.

Pe lângă aceste manifestaţii, muncitorii puneau în scenă adevărate spectacole pentru conducătorul mult iubit. Nu lipseau coregrafia bine pusă la punct, nici versurile patriotice.

Şi înainte de epoca Ceauşescu, 1 mai era sărbătorit cu mare fast. În 1949 Gheorghe Gheorghiu Dej urmărea parada grandioasă de la tribună, împreună cu Ana Pauker.

Sarbatoarea de 1 Mai are origini americane.

La originea zilei festive a stat reducerea normei de lucru. În anul 1872, 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea programului la 8 ore.

În România, 1 Mai muncitoresc a fost sărbătorit pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`