Scandal în SUA: Fosta companie a secretarului de stat Tillerson cere anularea sancțiunilor impuse Rusiei

Scandal în SUA: Fosta companie a secretarului de stat Tillerson cere anularea sancțiunilor impuse Rusiei
Foto: capital.ro

Solicitare şocantă a celei mai mari companii petroliere din lume.

Exxon Mobil a cerut Trezoreriei Statelor Unite să renunţe la sancţiunile acordate Rusiei pentru ca firma condusă în trecut de actualul secretar de stat, Rex Tillerson, să îşi poată relua colaborarea cu gigantul petrolier rus, Rosneft, informează B1 TV.

Scandal în SUA: Fosta companie a secretarului de stat Tillerson cere anularea sancțiunilor impuse Rusiei

#DIRECT_ONE_pi7g3l#

Exxon Mobil ar fi făcut solicitarea de a relua activitatea comună cu Rosneft în câteva zone interzise de sancţiunile de la Minsk, în luna martie, la puţin timp după ce Rex Tillerson a fost numit Secretar de Stat. În timpul administraţiei Obama, în iulie 2015, compania a făcut o cerere similară pentru a i se permite accesul în Marea Neagră, dar atunci solicitatea nu a fost aprobată.

Gigantul petrolier speră acum ca influenţa lui Rex Tillerson să poată schimba decizia anterioară a trezoreriei, mai ales că înţelegerea de forjarea comună cu Rosneft a fost semnată în perioada în care acesta se afla la conducerea Exxon Mobil.

Aflarea acestor informaţii a scandalizat opoziţia democrată.

"Trezoreria ar trebuie să respingă orice renunţare la sancţiuni care să permită Exxon Mobil sau oricărei alte companii să reia activitatea cu entităţi ruseşti interzise. Până când Rusia nu se va conforma acordurilor de la Minsk şi nu va pune capăt ocupaţiei ilegale a Crimeei, singurele modificări ale sancţiunilor ar trebuie să fie intensificarea acestora, nu diluarea lor. " a subliniar congresmanul american, Adam Schiff

Scandalul este alimentat şi de vizita recentă a lui Rex Tillerson la Moscova, despre care preşedintele Trump spunea că ar fi fost foarte productivă. Cu toatea acestea, actualul secretar de stat american susţine că nu a mai avut nici o implicare la Exxon Mobil în ultimii 2 ani şi că nu va fi implicat în nici o decizie legată de fosta sa companie. În ultima săptămână, a fost dezvăluit şi faptul că pentru anul 2016, Rex Tillerson ar fi primit o compensaţie financiară de la Exxon, în valoare de aproximativ 28 de milioane de dolari.

Un reprezentant al companiei Exxon Mobil a menţionat că firma petrolieră se teme că, în cazul în care cererea nu va fi aprobată, va ajunge să fie "dată afară" d

Un reprezentant al companiei Exxon Mobil a menţionat că firma petrolieră se teme că, în cazul în care cererea nu va fi aprobată, va ajunge să fie "dată afară" din Marea Neagră de către italieni. Rusia, Turcia şi România estimează că din Marea Neagră ar putea fi extras nu mai puţin de 30 de miliarde de barili de petrol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`