Lideri legionari, amintiți în slujba de Paște. S-a întâmplat în Spania, unde Episcopul Timotei de la Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a vorbit în cuvântul pastoral la Învierea Domnului despre legionarii Ion I. Moța și Vasile Marin, ”eroi ai noștri care s-au sfârșit luptând pentru apărarea credinției”.
”Trebuie să ne cunoaștem adevărata istorie, care ne-a fost trunchiată, distorsionată și ascunsă. Trebuie să ne cinstim înaintașii și eroii adevărați care, propovăduindu-L și mărturisindu-L pe Hristos, au fost închiși, torturați, omorâți și care, închiși fiind, au fost mai liberi decât suntem noi, cei de astăzi, care credem că suntem în libertate. Suntem liberi doar în momentul în care Îl găsim pe Hristos. Au fost mii de creștini ortodocși, mireni, preoți și vlădici care L-au mărturisit pe Hristos în închisorile comuniste și chiar înainte de instaurarea comunismului în țara noastră. Trebuie să-i amintim pe cei doi eroi ai noștri care s-au sfârșit luptând pentru apărarea credinției, aici, în Spania, la Majadahonda: Moța și Marin, pe părintele Arsenie Boca, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, părintele Arsenie Papacioc, părintele Nicoale Steinhardt, Mitropolitul Bartolomeu Anania, Ioan Ianolide, Mircea Vulcănescu, Horia Vintilă și, deloc în ultimul rând, Valeriu Gafencu. Lista poate să continue pe sute de pagini. Toți aceștia sunt martiri ai neamului nostru, care s-au umplut de Duhul lui Dumnezeu prin asumarea cu bucurie a crucii, care au descoperit adevăratul sens al vieții omului și care au devenit cu adevărat liberi”, se arată în cuvântul pastoral, publicat pe site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es.
Garda de Fier – Cântecul eroilor Moța Marin
#DIRECT_ONE_ed9uos#
Ion I. Moța, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscută și ca Mișcarea Legionară, a murit în luptă la 13 ianuarie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, alături de camaradul său Vasile Marin.
În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi, a fost ridicat un monument. Construcția controversată este ridicată pe o proprietate privată și periodic este vandalizată cu graffiti, lozinci comuniste și antifasciste, împotriva Mișcării Legionare și a altor grupări extremiste.
În anul 2015, Consiliul Local al Primăriei Majadahonda a hotărât demolarea Monumentului în urma unei solicitări venite din partea reprezentanților PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) și Izquierda Unida (Stânga Unită), potrivit HotNews.ro.
În anul 2007, Spania a adoptat Ley de la Memoria Historica (Legea Memoriei Istorice) care prevede demolarea tuturor monumentelor și simbolurilor franquiste. Excepție de la această regulă fac acele monumente care au utilitate privată și care nu generează acte comemorative publice.