C.I.A. a avertizat încă din vara trecută seniorii legislativului american, în cadrul unor informări secrete, cu privire la faptul că Rusia se implică în susținerea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale. Aceste informații nu au fost însă făcute publice decât la luni bune după ce Trump a câștigat, susțin foști oficiali guvernamentali, într-un material publicat de The New York Times.
Notele informative ale Agenției Centrale de Informații indicau deasemenea o ruptură critică, vara trecută, între C.I.A. și F.B.I., unde un număr de înalți funcționari continuau să creadă că hackerii ruși au vizat mai degrabă scindarea sistemului politic american decât alegerea lui Trump.
Foști oficiali susțin că pe final de august, cu 10 săptămâni înainte de alegeri, John O. Brennan (foto sus), pe atunci directorul CIA, foarte îngrijorat cu privire la sporirea evidențelor legate de implicarea Rusiei, a inițiat o serie de întâlniri urgente cu 8 membri de vază ai Congresului.
Nu este foarte clar la ce concluzii au ajuns, dar pe final de campanie, Congresul și CIA încă încercau să înțeleagă ce vizează Rusia prin acțiunile ei…
Într-un briefing din 25 august către Harry Reid (foto jos), pe atunci șeful Democraților din Senat, directorul CIA arăta că atacurile informatice ale Rusiei par să țintească și să ajute alegerea lui Trump, susțin doi foști oficiali care au avut acces la notele informative. John O. Brennan își exprima de asemenea bănuiala că anumiți consilieri ai lui Trump pot fi oamenii rușilor!
Și F.B.I. a deschis o anchetă proprie la finalul lui iulie 2016 pentru a examina o posibilă legătură a oamenilor președintelui cu Rusia, dar rezultatele investigației lor au fost ținute secrete chiar și pentru membrii congresului. La un moment dat, în toamnă, oficialii FBI au anunțat că nu au găsit nimic concludent. Dar cum data alegerilor se apropia și apăreau tot mai multe mailuri hackuite ale Democraților, oficialii FBI au început și ei să creadă ipoteaza pe care CIA le-o oferiseră de câteva luni cu privire la implicarea Rusiei în alegerea lui Donald Trump.
Abia în decembrie, la o lună după alegeri, a devenit publică concluzia CIA privitor la faptul că Moscova s-a implicat în victoria lui Trump. Și abia în ianuarie oficialii Agenției au dezvăluit o parte din cercetările lor pe această temă, concluzionând că Vladimir Putin a dorit să îl ajute pe Trump pentru a o elimina pe Hillary Clinton, care îi era adversar de multă vreme.
FBI și două comitete ale congresului anchetează acum întreaga poveste, focusându-se pe posibilele conexiuni și aranjamente financiare între afiliați ai Rusiei și foști consilieri ai lui Donald Trump. Până acum însă, nu a fost publicată nicio dovadă a vreunei înțelegeri secrete.
Interesant este că hackerii ruși au intrat și în bazele de date ale Republicanilor, nu numai ale Democraților, lucru aflat odată cu recentele dezvăluiri Wikileaks despre spionajul informatic al CIA.Prin urmare, numeroși oficiali au propus ca ancheta să se focuseze mai degrabă pe capacitatea Rusiei de a le intra în sistem, decât pe conexiunea exclusiv cu alegerea actualului președinte al SUA.
În ceea ce-l privește pe Donald Trump, acestaa negat orice sugestii delegăturăcu Rusia, catalogându-le ca ridicole și “fake news.”