La Catedrala Mântuirii vine CLOPOTUL RECORDURILOR: 25 de tone, 3.35 m – diametru și o rezonanță de mulți kilometri! "Decât" 10 Euro/kg brut! (VIDEO)

La Catedrala Mântuirii vine CLOPOTUL RECORDURILOR: 25 de tone, 3.35 m - diametru și o rezonanță de mulți kilometri! "Decât" 10 Euro/kg brut! (VIDEO)
Foto: Hotnews

Clopotul care va răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti este unul dintre cele mai mari clopote suspendate din toate bisericile europene (cu exceptia Rusiei), are peste 25 de tone, a fost turnat în Austria iar povestea lui ne-o spune Hotnews.

Clopotul destinat Catedralei Ortodoxe din Bucureşti, de peste 25 de tone, a fost turnat în Austria, la unul din cele mai importante ateliere de profil din Europa, firma Grassmayr din Innsbruck, activă din 1599. Până în noiembrie 2016, data la care a fost turnat clopotul românesc, recordul era deţinut de Clopotul Sfântului Petru al celebrei catedrale din Koln (Germania), amplasat în anul 1922, care cântăreşte 24 de tone.

Pe 25 martie, porţile fabricii de clopote din Innsbruck au fost deschise pentru a permite vizitatorilor, veniţi nu doar din Austria, ci şi din Italia şi Germania, să vadă şi să asculte pentru prima oară sunetul clopotului care va răsuna în Catedrala de la Bucureşti. A fost nevoie de șase bărbaţi, aşezaţi de o parte şi de alta, ca să poată fi trasă funia ce pune clopotul în mişcare. Din clopotul acordat pe nota DO2 a răsunat o vibraţie spectaculoasă, pe care niciun microfon standard nu poate să o înregisteze şi niciun sistem acustic obişnuit nu poate să o redea.

La Catedrala Mântuirii vine CLOPOTUL RECORDURILOR

#DIRECT_ONE_eicexz#

Capodopera clopotelor europene a fost turnată în noiembrie, de către o echipă de 25 de experți din 4 țări, iar procesul de răcire a durat 3 luni. Clopotul este realizat dintr-un aliaj de bronz format din 78% cupru electrolitic, cu puritatea de 99,99%, şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate.

Până unde se va auzi sunetul său este o curiozitate care îi roade pe mulți bucureșteni, credincioși sau nu. Expertul campanolog italian, Flavio Zambotto, încearcă să lămurească această chestiune: "Depinde foarte mult de factorii externi. Celebrul clopot din San Marco se putea auzi de la o depărtare de 40 de km, se spune. Dar, în urma cu sute de ani, nu era o poluare acustică asemenea lumii de azi iar condiţiile geografice, prezenţa unei suprafeţe de apă, au putut contribui la crearea legendei. Deci nu putem spune cu exactitate."

Legat de clopotnița Catedralei Mântuirii Neamului ne mai așteaptă câteva recorduri mai mici, legate de cele 5 clopote secundare. În prezent, la Innsbruck se lucrează la realizarea lor, știindu-se că vor fi acordate – Do2-Do3-Mi3-Sol3-La3-Do4, iar greutatea lor va fi cuprinsă între 500 kg şi 3400 kg.

Costul total al lucrării nu este cunoscut, însă potrivit Hotnews, materia primă – bronzul de calitate – costă circa 10 euro kilogramul.

Pe 7 şi pe 8 aprilie, fabrica de clopote din Innsbruck îşi va deschide din nou porţile pentru ca vizitatorii să poată asculta iar clopotul destinat Catedralei din Bucureşti.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`