Tăvălugul crizei zdrobește clasa de mijloc a Europei. UE: O treime dintre europenii tineri sunt șomeri

Tăvălugul crizei zdrobește clasa de mijloc a Europei. UE: O treime dintre europenii tineri sunt șomeri
Foto: theepochtimes.com

Un studiu al Comisiei Europene arată că deși criza economică a afectat toate grupurile sociale europene, cei mai afectați fiind tinerii, informează documentul publicat de Parlamentul European.

Datele arată că doar o treime dintre tinerii din Uniunea Europeană își caută un loc de muncă și că unu din trei șomeri tineri se află de mai mult de un an în șomaj.

Rata șomajului tinerilor nu este uniformă la nivelul Uniunii. În timp ce Germania, Austria și Olanda au un număr relativ de șomeri, procentul general al UE se ridică la 30 – 40%.

Potrivit statisticii unu din cinci europeni tineri riscă să cadă în sărărcie și excludere socială.

„Tinerii care văd că nu au niciun viitor se simt defavorizaţi. Ei consideră că suportă tot greul unei crize pentru care nu sunt răspunzători, în timp ce oamenii care obţin venituri mari par a fi cruţaţi”, conform unui raport OCDE.

Potrivit datelor oficiale un sfert din populația Europei, 110 milioane de oameni, se zbate limita sărăciei ca urmare a crizei și șomajului, cea mai afectată fiind clasa de mijloc considerată până de curând motorul economic european.

Cele mai afectate de criză sunt domeniile construcțiilor și sectorului public unde nivelul de salarizare a scăzut dramatic în ultimii ani concomitent cu creșterea șomajului.

„După 2008, noile locuri de muncă disponibile sunt concentrate la extreme, mai ales în sectorul serviciilor, şi cu o predominanţă aparentă pentru locurile de muncă cele mai slab plătite”, potrivit raportului Comisiei Europene, citat de zf.ro.

De la începutul crizei în 2008 în UE au fost desfințate 6 milioane de locuri de muncă și au fost create doar 1,5 milioane.

Cifrele sunt șocant de mari iar situația continuă să se deterioreze, informează documentul, care subliniază că criza economică nu reprezintă doar un pericol financiar ci și o amenințare socială.

România nu a fost afectată de flagelul disponibilizărilor în aceeași măsură cu vestul Europei, iar prognozele specialiștilor sunt pozitive și pentru primul trimestru al anului viitor.

„Ritmul angajărilor din România se aşteaptă să se menţină pozitiv în primul trimestru al anului viitor”, conform Elizei Nechifor, șeful departamentului de marketing și comunicare al companiei de recrutare ManpowerGroup România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO)
12:34 - Un bărbat a murit într-o secție de votare din Argeș. Poliția face acum cercetări
12:31 - Un cetățean român de 100 de ani a votat la Munchen în turul 1 al alegerilor prezidențiale
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)