Ion Cristoiu: Binomul SRI-DNA a pus gînd rău CCR

Ion Cristoiu: Binomul SRI-DNA a pus gînd rău CCR

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de luni", de pe blogul său, despre instituțiile de forță SRI și DNA în raport cu Curtea Constituțională a României.

Mai exact Cristoiu aduce în discuție felul în care a fost prezentat în presă decizia CCR privind anchetarea Guvernului de către DNA, în chestiunea Ordonanței 13.

Jurnalistul taxează presa actuală, declarând că este imposibil ca jurnaliștii să scrie la fel, dar că din nefericire multe trusturi media se dezic de la această "lege a firii gazetărești" și prezintă evenimentele în aceeași manieră, aproape indentic.

"Sînt un mare consumator de presă actuală (deşi interesul meu ca autor de cărţi e să mă ocup doar de presa trecutului). Din 1968, de cînd fac ziaristică, ştiu pe de rost un adevăr al presei independente. Chiar şi jurnaliştii care lucrează la acelaşi trust, patronat de un mogul sau de o organizaţie, n-au cum să scrie la fel. Şi atunci cînd împărtăşesc aceleaşi idei, jurnaliştii independenţi se ceartă unii cu alţii, se ocupă de subiecte diferite, au nuanţe, depinzînd de personalitatea fiecăruia, şi diferiră fundamental ca scriitură.

Ziariştii Diviziei Presă a Binomului nu se supun acestei legi a firii gazetăreşti. Pe mine mă amuză să văd cum brusc, la un ordin pe unitate, televiziuni, ziare, site-uri, bloguri scriu toate şi aproape identic despre un eveniment. Prin aproape identic înţelegînd că nu numai că împărtăşesc aceeaşi teză, dar mai mult împărtăşesc pînă şi aceleaşi formulări. Şi nu e vorba de publicaţie în ansamblu, ci de autori, de regulă, şefi ai publicaţiilor respective, cu salarii de un nivel la care –vorba lui Arghezi – nu se mai pune problema caracterului. O altă trăsătură a celor care fac parte din Divizia Presă constă în faptul că despre un eveniment toţi încep să scrie în acelaşi timp, ca la un semn

Luni, 27 februarie 2017, pe la prînz, s-a dat publicităţii decizia CCR privind anchetarea Guvernului de către DNA în chestiunea Ordonanţei 13, de fapt, a Ordonanței privind Grațierea, care nici n-a fost dată de guvern. Jurnaliştii independenţi s-au apucat să scrie imediat, reacţionînd fiecare după personalitatea lui.
Unii au scris că DNA primeşte o lovitură atît de mare de la CCR încît şefa DNA ar trebui să demisioneze.
Alţii au scris că prin această Decizie CCR readuce puterile statului de drept în situaţia constituţională de delimitare precisă a teritoriilor după tentativa DNA de a fi de toate în România: Parchet, Guvern, Parlament, Presă", este de părere Cristoiu.

Jurnalistul este de părere că CCR a devenit "arbitrul bătăliilor politice din România postdecembristă" si că reducerea puterilor acestei instituții ar fi benefice.

"Cum adică, solicitam reducerea Puterilor acestei instituții, garantul Constituției, instituției în ajutorul căreia săriseră în 2012 ambasadorul american în România. (Acum nu mai sare!)
Scriam că prin înzestrarea cu puteri de viaţă şi de moarte asupra legilor votate de Parlament, CCR a devenit arbitrul bătăliilor politice din România postdecembristă.
Imposibilitatea ca nici 2/3 din parlamentari să nu poată respinge Decizia CCR despre constituționalitatea unei legi votate de Parlament a făcut ca partidele politice şi preşedintele să conteste în chip automat orice Lege la CCR.
CCR era şi e alcătuită din oameni şi mai ales din oameni trimişi acolo de partidele politice.
Prin urmare, Componenţa CCR a devenit cîmp de bătălie sîngeroasă.
Cîtă vreme deciziile CCR au convenit Sistemului, Divizia Presă a cîntat-o zi şi noapte", notează Cristoiu în "Gândul de luni".

Urmăriți B1TV.ro și pe
`