Procurorul șef la DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit la bilanțul DNA pe 2016 despre vulnerabilitățile majore din sistemul de achiziții publice.
Aceasta a acuzat că, de foarte multe ori, atribuirea contractelor publice este condiționată de primirea unor sume de bani. Kovesi a mai spus că, frecvent, se fac plăți din bani publici pentru lucrări neefectuate ori pentru aparatură ce nu poate fi utilizată.
”Nu sunt simple greșeli, ci abuzuri care maschează o mită sau un folos necuvenit”, a insistat șefa DNA.
Procurorii DNA au identificat anul trecut și cazuri în care prețurile au fost supraevaluate cu între 50% și 800%. ”Poate greși cineva un preț de achiziție cu 800%?” s-a întrebat retoric Kovesi.
În domeniul infrastructurii și construcțiilor au fost cazuri în care prețurile pentru diverse lucrări au fost dublate, iar în cazul retrocedărilor au fost stabilite prețuri chiar și de zece ori mai mari decât cele reale. ”Și vorbin de oportunitatea unei decizii…” a completat Kovesi, făcând referire la discursul lui Dragnea despre diferența dintre legalitate și oportunitate.
Kovesi: Uneori prețurile la achiziții publice au fost supraevaluate și cu 800%! Poate greși cineva un preț de achiziție cu 800%?
#DIRECT_ONE_vd4pke#
La fel, în sănătate s-au cumpărat echipamente cu prețuri cu 50-60% mai mari decât prețurile reale, iar unele unități medicale au încheiat contracte exclusiv cu unii distribuitori.
Procurorii DNA au mai constatat că în sănătate procentul contractelor în care s-a cerut mită este mai mare decât în alte domenii, iar de multe ori s-au stabilit sume supraevaluate pentru lucrări sau produse inexistente.