Părinții copiilor cu sindrom Down protestează la Ministerul Sănătății. Oficialii dezbat cu ușile închise. "Transparență? Poate doar la parbriz… "

Părinții copiilor cu sindrom Down protestează la Ministerul Sănătății. Oficialii dezbat cu ușile închise. "Transparență? Poate doar la parbriz... "

Joi de la ora 10:00, după cum anunțaseră, părinți ai copiilor cu sindrom Down și reprezentanți ai asociațiilor de profil au venit în fața ministerului Sănătății pentru a cere reconsiderarea unui ordin ministerial care îi prejudiciază.

În noiembrie 2016, un ordin comun al Ministerului Muncii și Ministerului Sanatatii a alertat părinții copiilor cu dizabilități, în special ai celor cu sindrom Down, deoarece pot rămâne fara indemnizații pentru însoțitori de la 1 martie, când intră în vigoare.

Totul pornește de la faptul că o anexă a ordinului prevede reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru încadrarea copiilor la grad de handicap grav. Astfel, după cum atrag atenția asociațiile de părinți de copii cu Sindrom Down, unii dintre aceștia ar putea fi reîncadrați la grad de handicap accentuat, fără a mai putea beneficia de indemnizația pentru însoțitori, chiar dacă lipsa discernamantului este o componentă esențială a afecțiunii.

Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a recunoscut că anexa conține erori, dar a declarat că ele "pot fi remediate în trei zile". Numai că acum puterea de decizie este în mâinile lui Florian Bodog, ministrul Sănătății care dezbate joi, din nou, amendamentele contestatului ordin.

Printre protestatarii din fața ministerului se află și artista Cristina Bălan, una dintre cele mai cunoscute mămici de copii cu sindrom Down din România. Într-o postare pe contul personal de Facebook, ea anunța prezența la protest acuzând autoritățile de lipsă de transparență și dezbatere cu ușile închise.

"Mâine, 23 februarie, suntem la Ministerul Sănătățtii, la ora 10 dimineața. De ce? Avem treabă. Acolo se dezbate un ordin care ne afectează, direct, pe noi și pe încă alte sute de mii de persoane cu dizabilități, părinții și rudele lor. Cam câți au ieșit în stradă la proteste…
De la ora 10 ne înființăam acolo, fiindcă dezbaterea are loc cu ușile închise (doar nu interesează pe nimeni, nu?), fără presă, fără a consulta Asociația Pacienților, fără… nimic.

Transparență? Poatedoar la parbriz… ", concluzionează Cristina Bălan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”