Situație REVOLTĂTOARE: Cum s-a ratat finanțarea europeană pentru Sarmizegetusa Regia

Situație REVOLTĂTOARE: Cum s-a ratat finanțarea europeană pentru Sarmizegetusa Regia
Foto: turistderomania.ro

Consiliul Județean Hunedoara a ratat, în 2016, posibilitatea de a obține fonduri europene pentru a face lucrări de conservare și restaurare a Cetăților dacice din Munții Orăștiei.

Într-un articol postat pe dacica.ro, Aurora Pețan descrie întreaga serie de evenimente care a dus la această situație.

Totul a început în anul 2010, când în cadrul unei discuții dintre reprezentanți ai mai multor instituții din Hunedoara, arheologi și alți specialiști, o angajată a Consiliului Județean a atras atenția asupra faptului că nu pot fi accesate fonduri europene pentru Sarmizegetusa Regia pentru că ”numai cei care au calitatea de proprietar sau administrator pot solicita astfel de finanțări. Iar cetățile erau ale nimănui”.

Doi ani mai târziu, Consiliul Județean Hunedoara a cerut să devină administrator al sitului, tocmai pentru a putea să acceseze aceste fonduri. Astfel, în decembrie 2016, Sarmizegetusa Regia trecea în administrarea CJ, printr-o Hotărâre de Guvern.

Devenit administrator al monumentului, Consiliul Județean ar fi putut atunci să acceseze programul de finanțare POR 2014-2020, în condițiile în care, notează semnatara textului, ”suspina (după acest program – n.r.) de atâția ani, adică de prin 2009-2010, când ratase programul anterior”.

”Noul program oferea, prin prioritatea de investiții 5.1. (Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural), până la 10 milioane de euro pentru monumente UNESCO, adică dublu față de un monument ne-UNESCO”, arată Aurora Pețan.

În anul 2016 s-a deschis apelul pentru proiectele de finanțare însă reprezentanții Consiliului Județean sunt pur și simplu luați prin surprindere de acest moment.

Nicio solicitare de finanțare pentru Sarmizegetusa Regia nu a fost depusă. Asta pentru că cei de la Consiliul Județean nu au avut ”nimic pregătit, nici o documentație, nici un proiect, nu tu PUZ, nu tu DALI, așa că s-a apucat, în sfârșit, de treabă. Numai că era prea târziu”.

”Abia în septembrie 2016 CJ a scos la licitație elaborarea a două loturi de documente necesare pentru accesarea fondurilor. (…) Numai că nici astea nu au fost făcute cum trebuie. Procedura de licitare pentru lotul 2 a fost contestată de un alt participant, contestația a fost admisă, licitația anulată, CJ obligat să reevalueze ofertele prezentate. Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor a fost dată în 21 noiembrie 2017. Iar după patru zile s-a închis apelul pentru finanțarea europeană. Evident, CJ nu a mai apucat să facă nimic. Depunerea proiectului e ratată, finanțarea e ratată, toată presa tace mâlc”, notează Aurora Pețan.

În acest context, pe 31 ianuarie 2017, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune local, întrebat dacă pentru Sarmizegetusa Regia se vor accesa fonduri europene, că se vrea obținerea unei finanțări complexe.

”Ăăă… vom face asta … cu finanțare complexă, nu putem discuta numai de bani europeni, nu știm ce bani europeni vom putea atrage, dar sunt și alte surse de finanțare, sunt fondurile norvegiene, sunt alte fonduri de finanțare…”, a spus Vasilescu.

Apelul pentru următorul POR se va lansa abia în 2022.

”Asta dacă nu cumva se va realiza între timp planul acela subtil de „finanțare complexă”. Cum a așteptat Sarmizegetusa Regia atâtea secole, poate să mai aștepte niște ani. Mulți, dacă luăm în calcul gradul de incompetență al celor pe mâna cărora a încăput administrarea acestuimonument UNESCO”, conchide semnatara articolului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`