S&P a coborât ratingul OTP Bank la "junk", după ce a redus și calificativul Ungariei

S&P a coborât ratingul OTP Bank la "junk", după ce a redus și calificativul Ungariei

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a redus vineri ratingul pentru credite pe termen lung ale grupului bancar ungar OTP, prezent şi în România, în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, după ce a retrogradat în această săptămână calificativul suveran al Ungariei.

S&P a revizuit ratingul pentru credite pe termen lung de la „BBB-” la „BB+”, cel mai ridicat nivel în categoria nerecomandată pentru investiţii, iar cel pentru împrumuturi pe termen scurt de la „A-3” la „B”, atât în cazul OTP Bank cât şi al subsidiarei OTP Mortgage Bank, se arată într-un comunicat al agenţiei. Perspectiva ambelor bănci este negativă.

De asemenea, S&P a retrogradat K&H Bank şi a înrăutăţit perspectiva Magyar Takarekszovetkezeti Bank.

Decizia este motivată de retrogradarea Ungariei la „BB+/B”, în categoria „junk”. S&P a coborât ratingul de credit pe termen lung al Ungariei cu o treaptă, de la „BBB-” la „BB+”, cu perspectivă negativă, din cauza „politicilor impredictibile”, agenţia făcând referire în special la independenţa băncii centrale.

Ratingul Ungariei a fost retrogradat astfel la „junk” de o a doua agenţie de evaluare financiară, după decizia Moody’s din luna noiembrie de a coborî calificativul statului la „Ba1”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`