Proiectul de lege privind grațierea, adoptat de Guvernul PSD-ALDE odată cu ordonanța 13, a ajuns spre analiză în Comisia juridică a Senatului. Președintele acesteia, social-democratul Șerban Nicolae, a propus eliminarea termenului de un an în care cei grațiați trebuie să achite prejudiciile, informează Digi24.
Nicolae a insistat că proiectul în forma trimisă de Cabinetul Grindeanu trebuie amendat ”din temelii” și a spus că se opune condiționării grațierii de achitarea în maxim un an a prejudiciului fixat în dosar.
”Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a explicat senatorul PSD.
Acesta s-a arătat împotriva stabilirii unui termen până la care un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat și a mai spus că, dacă persoana este dusă în penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare să returneze respectivul prejudiciu.
La rândul lor, senatorii USR și PNL au susținut că proiectul de lege trebuie respins, pentru că nu rezolvă problema aglomerării penitenciarelor.
Mai mult, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a atras atenția că de această lege propusă de Guvernul PSD-ALDE ar putea beneficia şi infractori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, incest, profanare de morminte, infracţiuni la vot sau infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei.
În cadrul aceleiași dezbateri, deși motivul invocat de Guvern pentru adoptarea proiectului de lege este supraaglomerarea din penitenciare, reprezentantul Ministerului Justiției a recunoscut că Executivul nu ştie câţi deţinuţi vor fi eliberaţi din închisori în urma adoptării acestei legi.
Dezbaterile pe acest subiect vor fi reluate pe 21 februarie, mai precizează Digi24.