Laura Codruța Kovesi, interviu pentru AFP: Lupta împotriva corupției este în continuare amenințată

Laura Codruța Kovesi, interviu pentru AFP: Lupta împotriva corupției este în continuare amenințată

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi, într-un interviu acordat agenției France Presse, că, în ciuda abrogării ordonanței de urgență a guvernului prin care se modifica legislația penală, lupta împotriva corupției este departe de a fi câștigată în România, informează Agerpres.

Kovesi susține că DNA "trece prin cel mai greu moment de la înființarea sa, deoarece aceste modificări ar fi afectat serios lupta împotriva corupției și competențele". Totodată, ea avertizează că "pericolul nu a fost îndepărtat" pentru că încercări similare de schimbare peste noapte a legilor s-ar putea repeta.

Procurorul șef al DNA a mai spus că peste 2.100 de anchete, adică o treime dintre dosarele aflate pe rolul DNA, ar fi fost oprite de intrarea în vigoare a OUG 13. Schimbările prevăzute în ordonanța de urgență abrogată de guvern "ar fi afectat principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege", a mai spus Kovesi.

De asemenea, șefa DNA a mai precizat că "activitatea noastră este supusă unui dublu control: în primul rând, orice persoană care se simte lezată poate să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi, dosarele sunt verificate de judecători, atât înainte, cât și în timpul procesului", răspunzând astfel acuzațiilor că DNA întocmește dosare politice sau comite abuzuri.

Laura Codruța Kovesi a mai subliniat că "tot mai mulți funcționari publici denunță acte de corupție sau depun reclamații împotriva șefilor care fac presiuni. Este un semn de încredere și un semn că oamenii doresc o schimbare".

Urmăriți B1TV.ro și pe
`