Surse: Cabinetul Grindeanu a înregistrat la Secretariatul General al Guvernului un proiect de lege cu prevederile controversate din ordonanța 13 / UPDATE: Dragnea a confirmat că au fost discuții în Guvern despre acest proiect de lege

Surse: Cabinetul Grindeanu a înregistrat la Secretariatul General al Guvernului un proiect de lege cu prevederile controversate din ordonanța 13 / UPDATE: Dragnea a confirmat că au fost discuții în Guvern despre acest proiect de lege

UPDATE: Liviu Dragnea a confirmat că au existat discuții în Guvern despre acest proiect de lege, care urmează să fie trimis spre aprobare în Parlament.

Guvernul Grindeanu a preluat mai multe articoledin ordonanța 13, pe care a abrogat-o duminică, și le-a inclus într-un proiect de lege, pe care l-aînregistrat la Secretariatul General al Guvernului, informează HotNews, care citează surse guvernamentale.

De exemplu, Guvernul PSD – ALDE a pus în acest nou proiect de lege prevederea din ordonanța 13 care practic desființează instituția denunțătorului. Astfel, notează HotNews, denunțătorii nu vor mai scăpa de răspunderea penală dacă nu depun denunțul în termen de șase luni de la săvârșirea faptei.

Noul proiect de lege nu include prevederea din ordonanță potrivit căreia abuzul în serviciu e considerat infracțiune doar dacă prejudiciul fixat este de peste 200.000 de lei. Totuși, a fost preluat articolul ce scade pedeapsa de la 7 ani la 3 ani pentru abuzul în serviciu, ceea ce determină reducerea termenului de prescripție. Mai mult, susține HotNews, reducerea pedepsei face imposibilă arestarea preventivă chiar dacă prejudiciul este foarte mare.

De asemenea, au fost menținute în proiectul de lege condițiile mai dificile pentru dovedirea infracțiunii, fapt ce îi ajută pe Liviu Dragnea și pe toți ceilalți acuzați de abuz în serviciu.

Celelalte dispoziții ale ordonanței 13 abrogate duminică au fost și ele incluse în noul proiect de lege.

Potrivit legii, precizează HotNews, un proiect de lege poate fi promovat de Guvern numai după consultare publică și interministerială. Totuși, acest proiect nu a fost discutat în ședința de Guvern de duminică, dar a fost deja înregistrat la SGG.

Dacă Guvernul va adopta într-o ședinta viitoare proiectul de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de zeci de mii de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară
21:29 - Tancoz Barna: Cu siguranță, dacă se menține acest trend de creștere a încasărilor la ANAF, putem să acoperim în mare parte deficitul bugetar din creșterile de venituri. ANAF a colectat în 2024 cu 70 de miliarde mai mult decât în 2023 (VIDEO)