Parlamentul dezbate și votează joi moţiunea de cenzură intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol”. Şedinţa plenului a început în jurul orei 9:30, fiind condusă de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
La şedinţă asistă premierul Emil Boc şi membri ai Cabinetului, iar 262 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa.
În sala de plen, parlamentari ai opoziţiei poartă banderole tricolore. De asemenea, aceştia au steguleţe tricolore cu gaură în mijloc şi afişe pe care scrie „Libertate”.
Moțiunea a fost depusă de USL săptămâna trecută ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor.
Pentru ca moțiunea să treacă sunt necesare 234 de voturi, grupurile PSD şi PNL totalizând însă doar 215 parlamentari. Astfel, USL trebuie să mai convingă cel puţin 19 parlamentari să voteze moţiunea.
Opozitia susţine că scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora. Însă argumentul principal al coaliției guvernamentale a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.
În cazul în care moțiunea de cenzură introdusă de Opoziție va fi respinsă la vot în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, atunci legea pentru care Executivul și-a angajat răspunderea se consideră adoptată. În caz contrar, dacă moțiunea de cenzură este aprobată cu votul majorității deputaților și senatorilor, aceasta trage după sine căderea Guvernului.
Aceasta este a zecea moțiune de cenzură cu care se confruntă Cabinetul condus de premierul Emil Boc pe parcursul anului 2011.
Vezi AICI textul integral al moțiunii de cenzură depusă de Opoziție.