Rețete stranii pentru vindecarea sistemului bancar european: Italia vinde băncilor bazele militare pe propria datorie

Rețete stranii pentru vindecarea sistemului bancar european: Italia vinde băncilor bazele militare pe propria datorie
Guverenele europene recurg la metode din ce în ce mai disperate pentru a se eschiva de la plata datoriilor suverane în încercarea de a evita să ajungă în situația de a apela la ajutorul internațional și al FMI....

Guverenele europene recurg la metode din ce în ce mai disperate pentru a se eschiva de la plata datoriilor suverane în încercarea de a evita să ajungă în situația de a apela la ajutorul internațional și al FMI.

Pentru că portofoliul mare de titluri de stat al băncilor europene devine o problemă de credibilitate pe piața internațională statele din zona euro au decis să le ajute implementând proiecte neortodoxe prin care guvernele răscumpără titlurile de stat oferind bancilor în schimb proprietăți ale satului.

În Italia guvernul încurajează bancile să cumpere proprietăți ale statului pe care să le folosească apoi ca garanții colaterale pentru obținerea de finanțări. O prevedere recent introdusă de guvern în legea bugetului permite bancilor să cumpere cu titluri de stat cazarme ale armatei, clădirile instituțiilor publice și alte proprietăți ale statului. Noile proprietăți ale băncilor urmând să fie apoi închiriate de stat, potrivit wsj.com.

Guvernul spaniol a folosit 5,2 miliarde de euro din depozitul de garantare a creditelor pentru a plăti datoriile bancii de stat Caja de Ahorros del Mediterraneo pe care a vândut-o apoi bancii Sabadell. În loc să ceară fonduri în cadrul unui bailout, explică unul dintre purtătorii de cuvânt ai băncii centrale, guvernul a preferat să folosească fonul de asigurare al depozitelor păstrându-și țintele bugetare pentru acest an intacte, fondul urmând a fi completat anul viitor.

În Portugalia guvernul intenționează să ajute sistemul bancar printr-o manevră pe cât de complicată pe atât de periculoasă. Statul urmează potrivit proiectului să preia de la banci sistemul de pensii primind în schimb 6 miliarde de euro, plătiți parțial în titluri de stat sau acțiuni. Din banii obținuți 2 miliarde de euro vor fi folosiți pentru a plăti datoriile pe care companiile de stat le au către bănci.

Commerzbank AG din Germania este în tratative cu Ministerul de Finanțe privind transformarea diviziei sale de finanțări imobiliare, Eurohypo, într-o bancă “rea”de stat. Guvernul și conducerea băncii aflându-se în căutarea unor soluții pentru ca tranzacția să nu se încadreze în categoria bailout.

Deși pe termen scurt soluțiile par viabile, analiștii opinează că masurile sunt caracteristice pentru guvernele europene care tratează simptomele și nu adevăratele probleme ale băcilor: ritmul scăzut de dezvoltare, activele cu probleme și expunerea la datoriile suverane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie