Curtea Constituțională a hotărât marți, că interdicția de a deține cetățenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățământ militar este neconstituțională.
Curtea Constituțională a menționat că aceste limitări nu sunt proporționale scopului asigurării loialității față de stat, afectând dreptul la muncă și la studii, contrar articolului 16 combinat cu articolele 35 și 43 din Constituție, informează Agora.
Curtea a subliniat că obligația loialității militarilor față de stat este asigurată prin normele constituționale și legale și nu prin interdicția stabilită. Astfel, potrivit articolului 56 alin. (1) din Constituție, devotamentul față de țară este sacru, iar potrivit alin. (2) din „Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin și, în cazurile prevăzute de lege, depun jurământul cerut de ea."
Jurământul militar față de Republica Moldova reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică, informează Agora.
În decizia sa, Curtea a făcut referire la jurisprudența Curții Europene care a stabilit că prin îmbrățișarea carierei militare, membrii forțelor armate se supun de bună voie acestui sistem de disciplină militară și unor limitări ale drepturilor și libertăților pe care acest sistem le implică. La baza hotărârii se află sesizarea pentru verificarea constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.