Centrul de Resurse Juridice cere declasificarea protocolului de colaborare dintre SRI și Ministerul Public

Centrul de Resurse Juridice cere declasificarea protocolului de colaborare dintre SRI și Ministerul Public
Foto: Cotidianul

Având în vedere dezbaterile din spațiul public cu privire la prevederile Protocolului dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut câteva “precizări” cu privire la cooperarea dintre cele două instituții.

“Încheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul SRI. În consecință, pentru aplicarea legii, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională. În cadrul acesteia, contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Centrul de Resurse Juridice solicită însă Ministerului Public întreprinderea demersurilor legale pentru declasificarea acestui Protocol. În cerere se arată că “precizările” ridică mai degrabă semen de întrebare.

“Vă rugăm să precizaţi care era cadrul normativ în vigoare la acel moment care permitea SRI să implementeze astfel de măsuri în dosare penale. Centrul de Resurse Juridice consideră că nu exista un astfel de cadru normativ. Vă rugăm să nu vă referiţi la Hotărâri CSAT, pentru că, aşa cum bine ştiţi, acestea nu sunt publicate în Monitorul Oficial. De asemenea, acestea nu pot adăuga la lege”, arată Centrul de Resurse Juridice.

De asemenea, ]n comunicatul ministerului Public se mai spune că „ofițerii serviciilor de informații – în unele cazuri s-a lucrat și cu lucrători ai Ministerului de interne, nu doar ai SRI – nu au desfășurat nici un fel de activități de urmărire penală” şi „contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată.”

În acest context, CJR atrage atenția asupra "considerentelor Curţii Constituţionale din Decizia nr. 51/2016 , obligatorii, conform cărora metodele speciale de supraveghere sau cercetare sunt procedee probatorii care duc la obţinerea mijloacelor de probă (§ 31), acestea neputând fi obţinute decât de organele de urmărire penală, pe cale de consecinţă SRI a desfasurat activitati de urmarire penală".

Vezi AICI comunicatul INTEGRAL.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`