Curtea Constituţională a respins cererea lui Mircea Geoană privind revocarea sa din funcția de președinte al Senatului

Curtea Constituţională a respins cererea lui Mircea Geoană privind revocarea sa din funcția de președinte al Senatului
Foto: evz.ro

Curtea Constituțională (CC) a respins, marți, cererea depusă de Mircea Geoană privind revocarea sa din funcția de preșdinte al Senatului. De asemenea, CC a respins și seziarea făcută de PSD privind alegerea lui Vasile Blaga la președinția Senatului.

După ce a fost revocat din funcția de președinte al Senatului, Geoană a contestat decizia Senatului la CC, considerând că votul plenului nu este constituțional. Senatorul independet a menționat prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.

Mircea Geoană a fost revocat oficial din fruntea Senatului, pe 23 noiembrie, după întrunirea Biroului Permanent. Decizia a fost luată cu 112 voturi „pentru”, 5 abțineri şi 2 „împotrivă”.

Curtea Constituţională a constatat, astfel, că articolul din Regulamentul Senatului care prevede revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, pentru încălcarea Constituţiei sau a regulamentelor parlamentare, este neconstituţional, întrucât contravine dispoziţiilor constituţionale privind dreptul fundamental la apărare şi principiul configuraţiei politice în alcătuirea Biroului permanent.

Democrat liberalul Vasile Blaga a fost numit, pe 28 noiembrie, în funcția de președinte al Senatului, câștigând lupta împotriva candidatului opoziției, Titus Corlățean, în urma ședinței de plen a Camerei.

Fostul ministru al Internelor a fost numit în fruntea Senatului cu 69 de voturi „pentru” și 63 de voturi „împotrivă”. Două dintre voturi au fost declarate nule.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`