Parchetul General: Protocolul cu SRI a fost încheiat pentru aplicarea legii. Ofițerii serviciilor de informații nu au desfășurat activități de urmărire penală

Parchetul General: Protocolul cu SRI a fost încheiat pentru aplicarea legii. Ofițerii serviciilor de informații nu au desfășurat activități de urmărire penală
Foto: iasitvlife.ro

Parchetul General vine cu precizări în contextul dezbaterilor din spațiul public pe tema Protocolului dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

Parchetul de pe lângă ÎCCJ susține că încheierea protocolului de cooperare între cele două instituții a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul SRI. Astfel, pentru aplicarea legii, s-a încheiat acest protocol, al cărui scop a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională.

Parchetul General a dat asigurări că ofițerii de informații au avut drept contribuție unică punerea în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată. Ofițerii serviciilor de informații nu au desfășurat activități de urmărire penală, acestea fiind realizate exclusiv de ofițeri de poliție judiciară sub conducerea și coordonarea procurorilor.

”În mod concret, atribuțiile ofițerilor de informații din cadrul echipelor operative s-au limitat strict la punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică (exemplu – montarea de aparatură pentru înregistrările ambientale) și exercitarea activităților de supraveghere operative (exemplu – filaje).

Protocolul în discuţie şi-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informaţii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepția celor privind infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale, pentru care SRI are competență”, a transmis Parchetul General.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie