O instanță administrativă egipteană a decis că privatizarea unei companii de stat acum mai bine de 13 ani este nulă și neavenită, sporind astfel temerile privind un potențial val de naționalizări ale companiilor listate la bursă, au declarat, pentru Reuters, agenți ai bursei din Cairo.
Decizia de sâmbătă s-a bazate pe faptul că la momentul vânzării cele 50% din acțiunile companiei Nile Cotton Ginning Co., din 1997 și 1998, s-ar fi făcut la prețuri milt subevaluate penru acel moment, declară surse judiciare egiptene.
Completul a hotărât că toate activele și acțiunile companiei vor fi returnate statului. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Aceasta este doar una dintr-o serie de decizii ale instanțelor care au contestat legalitatea privatizării unor companii, zdruncinând încrederea investitorilor deja afectată de lunile de mișcări populare ce au urmat prăbușirii regimului Mubarak din februarie.
Nile Cotton este o companie cu un capital de 347,1 de milioane de lire egiptene (57,6 milioane de dolari), arată datele Reuters.
“Faptul că hotărârea vine la aproape 15 ani de la privatizare ridică întrebări privind perioada în care poate fi contestată o tranzacție”, a declarat Osama Mourad, președintele Arab Finance Group.
Guvernul premierului Kamal Ganzouri a început în anii ’80 vânzarea unor pachete de acțiuni ale companiilor de stat punând astfel capăt unei periaode de aproape 30 de ani în care statul a deținut aproape în totalitate economia.
Ganzouri, care și-a încheiat mandatul în 1999, a fost numit din nou prim ministru în noiembrie.
Mourad a mai spus că cele mai multe dintre acțiunile Nille Cotton au fost tranzacționate deschis către public iar altele au făcut obiectul unei oferte private pentru investitori. Alte 10 procente fiind rezervate membrilor sindicatului companiei.
Bursa din Egipt a suspendat de la tranzacționare acțiunile companiei duminică până soluționarea cazului. De la revolta din ianuarie prețul acțiunilor scăzuse cu mai mult de jumătate.
Avocații opinează că sentința poate fi atacată la Înalta Curte Administrativă.
Într-o hotărâre anterioară de anulare a unei privatizări, o curte administrativă a decis în septembrie ca vânzarea de către stat a două firme de textile și a unei companii de construcții să fie anulată activele urmând să revină în proprietatea statului.