Procurorul General critică modificarea Codului Penal: 25-30 parlamentari, consilieri și primari vor fi achitați dacă se schimbă legea pe conflictul de interese

Procurorul General critică modificarea Codului Penal: 25-30 parlamentari, consilieri și primari vor fi achitați dacă se schimbă legea pe conflictul de interese
Foto: romaniatv.net

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri că prin adoptarea Ordonanței de Urgență privind modificarea Codului Penal, cei 25 – 30 de parlamentari trimiși în judecată de Parchetul General pentru conflict de interese vor fi achitați, informează Ziare.com.

"Cine sunt interesați de această modificare a legii? Avem de la 25 – 30 de parlamentari care au fost trimiși în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul General. Apoi mai există și alte persoane. Consilieri locali, primari etc care au fost trimiși în judecată. Toți aceștia vor fi achitați, dacă va fi promovat în această forma proiectul de lege", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general susține că ordonanța de urgență a fost promovată în condiții lipsite de transparență, iar caracterul de urgență al schimbării regimului penal al conflictului de interese nu poate fi justificat.

"Infracțiunea de conflict de interese a fost golită de conținut așa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituțională. Inițiatorul proiectului de ordonanța a venit cu o 'inginerie' juridică pe care a mai încercat-o și anterior spunând așa: folosul patrimonial care este prevăzut în textul de lege că urmare a infracțiunii conflict de interese să aibă un caracter necuvenit.

Iată cum acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupției, a fost lipsit de conținut și, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitați. Toată lumea va demonstra că folosul este 'cuvenit'. Dacă un primar a încheiat un contract cu soția lui, iar soția a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancționează lipsă de moralitate în dirijarea fondurilor (publice, n.red.) către anumite persoane", a precizat procurorul.

Procurorul este nemulțumit și de introducerea pragului minim de 200.000 de lei drept prejudiciu pentru inculparea legată de abuzul în serviciul.

"Este un exemplu de aplicare 'creativa' in interesul cuiva a situatiei ca a declarat Curtea Constitutionala drept neconstitutionala acea expresie: 'in mod defectuos'. De aici incolo, este contributia cuiva care vrea sa lipseasca de continut infractiunea de abuz in serviciu in sensul ca foarte multe fapte care se comit pe la primarii sunt pana la 200.000 de lei. Ce vom face cu acestea? Vor fi dezincriminate, iar cele care se afla pe rolul instantelor vor fi achitate. Iar altii vor incerca sa faca expertize pentru a demonstra ca prejudiciul lor este sub 200.000 de lei", a mai declarat Lazăr.

Legat de prevederea prin care denunțătorii nu mai scapă de răspunderea penală dacă nu depun denunțul în termen de șase luni de la desăvârșirea faptei, procurorul general este de părere că procurorii vor fi lipsiți de un instrument juridic important.

"Evident că, adeseori, în șase luni de la comiterea faptelor, faptele nu sunt descoperite. Sunt fapte de abuz în serviciu descoperite după 2-3 ani. Denunțătorul nu ar mai avea nicio motivație să coopereze cu organul judiciar", a mai precizat procurorul general.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`