Comparație: Sony Ericsson Xperia Ray vs. Samsung Galaxy SII, o luptă inegală? (GALERIE FOTO)

Foto: GSMArena.com

Sony Ericsson este o marcă renumită pentru telefoanele sale, dar nu chiar aşa cum a devenit în prezent Samsung, care a reuşit anul acesta chiar să depăşească Apple la vânzarea de telefoane inteligente. Iar asta spune ceva despre smartphone-urile Samsung – pasionaţii le preferă pentru că oferă cel mai bun raport calitate – preţ. De cealaltă parte, Sony Ericsson, a început aparent timid să producă telefoane inteligente, primite destul de bine de public, cele mai cunoscute fiind din seria Xperia. O analiză a două terminale construite de cele două firme ar putea fi deci interesantă. Prin urmare, în rândurile de mai jos, poate fi urmărit duelul dintre Sony Ericsson Xperia Ray (79 euro la abonament / 300 euro la liber) şi Samsung Galaxy SII (149 euro la abonament / 500 euro la liber).

Design şi display
Ambele telefoane arată bine, dar privind la rece terminalul Sony, ajungi la concluzia că ar putea arăta mai bine. Samsung-ul nu are probleme de acest fel, ba chiar are un design foarte reuşit si curat, după cum se poate vedea şi din imagini.

Pe partea de afişaj, Xperia Ray are un display mai mic, de 3,3 inch (480 x 854 pixeli), LCD LED-backlit, cu touchscreen capacitiv şi 16M culori. Samsung Galaxy SII însă are un ecran mai mare, de 4,3 inch (480 x 800 pixeli), acelaşi număr de culori, însă display-ul tactil Super AMOLED Plus este de o calitate ceva mai bună, fiind uşor lizibil şi la lumina puternică. Atât unul cât şi celălalt telefon au ecran rezistent la zgărieturi, cel de la Samsung fiind cunoscut după denumirea Gorilla Glass.

Performanţe
Ambele terminale funcţionează în reţelele 3G şi au sistem de operare Android v2.3 (Gingerbread). Lupta între procesoarele celor două telefoane este puţin inegală deoarece Galaxy SII are CPU dual-core Cortex-A9 la 1,2 Ghz, în timp ce Xperia Ray foloseşte unul single core Scorpion, la 1 Ghz, cu chipset Qualcomm MSM8255 Snapdragon.

Memorie
Samsung Galaxy SII are o memorie internă uriaşă, de 16 sau 32GB, în timp ce Xperia Ray oferă doar 1GB spaţiu de stocare. În schimb ambele îşi pot extinde memoria printr-un card microSD, de până la 32 GB.

În rest, ambele terminale oferă cam aceleaşi specificaţii tehnice şi funcţii: GPRS, EDGE, viteze HSDPA (mai mari în cazul Samsung – 21 Mbps), Wi-Fi, Bluetooth şi intrare micro USB 2.0, radio FM cu RDS, accelerometru, senzor de proximitate şi compass. Samsung-ul mai este superior într-o privinţă: oferă NFC – near field communication, un nou protocol de comunicare între telefoane gândit în special pentru efectuarea plăţilor cu telefonul mobil.

Camera foto
Cele două telefoane se laudă cu o cameră de 8 megapixeli, (3264×2448 pixeli), suficientă pentru fotografii de calitate, autofocus şi flash LED. De asemenea, amândouă sunt egale la capitolul funcţii ale camerei foto: Geo-tagging, funcţia de detectare a zâmbetului şi a feţei, touch focus, stabilizator de imagine.

Samsung-ul are însă şi o cameră frontală (2MP) şi filmează la o calitate superioară (1080p@30fps) faţă de rivalul său (720p).

Autonomie
Dacă până aici lupta era cât de cât egală, la capitolul durată de viaţă a bateriei Samsung Galaxy SII este net superior unui Sony Ericsson Xperia Ray. Astfel, SII are un acumulator Li-Ion (1650 mAh) care îl poate ţine în stand-by timp de 710 h (2G) / 610 h (3G), iar în cazul convorbirilor – 18 h 20 min (2G) / până la 8 h 40 min (3G). Cu toate că Xperia Ray are un acumulator puţin mai slab – 1500 Mah, performanţele sale sunt semnificativ mai mici – 430 h (2G) / până la 440 h (3G) în stand-by şi 6 h 50 min (2G) / până la 7 h (3G), pentru convorbiri.

Comparativ, între Samsung Galaxy SII şi Sony Ericsson Xperia Ray sunt diferenţe destul de mari în anumite privinţe, ar spune mulţi, hotărâtoare. Dar, Samsung-ul este şi mai scump (149 euro la abonament / 500 euro la liber), deci Xperia X Ray (79 euro la abonament / 300 euro la liber) este o alternativă demnă de luat în seamă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”