SERVICIILE americane îl acuză oficial pe PUTIN că a ORDONAT o campanie de INFLUENȚARE a alegerilor prezidențiale din SUA în favoarea lui TRUMP. RUSIA s-a folosit și de imaginea unui ROMÂN

SERVICIILE americane îl acuză oficial pe PUTIN că a ORDONAT o campanie de INFLUENȚARE a alegerilor prezidențiale din SUA în favoarea lui TRUMP. RUSIA s-a folosit și de imaginea unui ROMÂN
Foto:Euromaidan Press

Principalele servicii de informații americane susțin într-un raport că președintele rus Vladimir Putin a ”ordonat o campanie de influențare” a alegerilor prezidențiale din 2016, astfel încât acestea să fie câștigate de candidatul republican Donald Trump, lucru care s-a și întâmplat. În documentul declasificat sâmbătă dimineața se mai arată că serviciile rusești s-au folosit de numele hackerului român Guccifer în acest demers.

”Concluzionăm cu un grad de încredere ridicată că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare în 2016 ce a vizat alegerile prezidenţiale din Statele Unite, al cărei scop constant a fost subminarea încrederii publice în procesul democratic din Statele Unite, denigrarea Secretarei Hillary Clinton şi compromiterea şanselor ei de succes şi a unei eventuale viitoare administraţii prezidenţiale”, se arată în raportul întocmit de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia pentru Securitată Naţională (NSA).

SUTE DE PRODUSE LA REDUCERE PE EMAG.RO

Cele trei agenții mai acuză că partea de spionaj cibernetic a fost orchestrată direct de către Directoratul General de Informaţii al Marelui Stat Major (GRU), principalul serviciu de informaţii externe al Moscovei.

Principalele acuzaţii din raport se leagă de extragerea de informaţii din conturile de e-mail ale mai multor oficiali de rang înalt ai democraţilor, în perioada martie-mai 2016, care au fost apoi propagate prin mai multe canale media cu scopul de a o discredita pe Hillary Clinton.

O notă ulterioară preluată de la Departamentul de Securitate Internă precizează că atacurile cibernetice lansate de Rusia nu au vizat şi mijloacele de numărare a voturilor din cadrul procesului electoral.

Informațiile obținute au fost publicate și prin intermediul hackerului Guccifer 2.0.

”Guccifer 2.0, care susţine că este un hacker român independent, a făcut mai multe afirmaţii contradictorii şi alegaţii false despre probabila sa identitate rusă în cursul campaniei prezidenţiale. Reportajele din presă sugerează că mai multe persoane care susţineau că sunt Guccifer 2.0 au interacţionat cu jurnaliştii”, se mai arată în raport.

Numele de Guccifer 2.0 pornește de la cel al aliasului folosit de Marcel Lazăr Lehel, un hacker arădean devenit cunoscut după ce a reuşit mai multe atacuri cibernetice împotriva unor politicieni americani. Existența lui Giccifer 2.0 este, însă, pusă sub îndoială.

Totuși, principalul canal de propagandă rusească, au transmis agențiile americane, este instituţia media Russia Today.

Varianta declasificată a raportului prezintă concluzii identice cu cele din varianta clasificată strict secret, dar nu și documentația completă folosită pentru demonstrarea lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`