Ministrul Justiției, despre legea răspunderii magistraților: Întreaga societate o așteaptă

Ministrul Justiției, despre legea răspunderii magistraților: Întreaga societate o așteaptă
foto: Telegraf Online Constanta

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a susţinut vineri că urgenţa adoptării unei legi pentru răspunderea magistraţilor este dată de faptul că "întreaga societate o aşteaptă", adăugând că nu trebuie să fie motive de îngrijorare în DNA deoarece actul normativ se va elabora printr-o consultare publică şi expertiza va veni şi din partea reprezentanţilor acestei structuri.

"Am spus-o şi la audieri că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aştept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociaţiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toţi cei care sunt implicaţi şi într-o dezbatere publică făcută la Parlament", a declarat Iordache, la sosirea la şedinţa CSM, informează Știripesurse.

Referitor la urgenţa acestui act normativ, el a explicat că este una dintre legile pe care întreaga societate o aşteaptă.

"Eu plec de la buna-credinţă pe care magistraţii o au, dar, în acelaşi timp, dacă există o lege europeană, acel model european poate fi implementat şi în România", a adăugat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă, aşa cum presa are informaţii, în DNA sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte această lege, Iordache a spus că nu trebuie să existe astfel de motive.

"Eu nu cred că ar trebui să fie motive de îngrijorare. Repet, pentru că, din punctul meu de vedere, o astfel de lege se va face printr-o consultare publică, expertiza va veni şi din partea reprezentanţilor DNA. Eu personal voi dori ca, în perioada imediat următoare, începând cu luni, voi avea o întâlnire şi cu reprezentanţii Parchetului General, DNA, cu ÎCCJ. (…) O să vedeţi că săptămâna viitoare, tocmai prin aceste discuţii informale pe care le voi avea, vreau să lansez o invitaţie la dialog, la expertiză, pentru că din punctul meu de vedere toţi cei care sunt interesaţi vor veni cu expertiza, iar dezbaterea trebuie să fie foarte transparentă şi în Parlament", a afirmat ministrul.

Referitor la momentul adoptării acestei legi, el a arătat că Parlamentul este în prezent în vacanţă.

"Atât timp cât Parlamentul este în acest moment în vacanţă, cel puţin până la începutul lunii februarie putem avea discuţiile informale, iar la începutul lunii februarie, în momentul în care va reîncepe Parlamentul să lucreze şi vor fi discuţiile pe buget, fără îndoială, una dintre legile asupra cărora ne vom apleca va fi aceasta", a precizat Iordache.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare