După prima ședință ținută imediat după depunerea jurământului, Guvernul Grindeanu are sarcina de a găsi bani pentru îndeplinirea promisiunilor electorale în așa fel fel încât să nu creeze un dezechilibru în finanțele publice, informează Mediafax.
Programul generos al noului Guvern a fost ironizat de președintele Klaus Iohannis în timpul ceremoniei de depunere a jurământului, acesta dând de înțeles că creșterile salariale și reducerea TVA-ului sau a altor taxe trebuiesc făcute încadrându-se îndeficitul bugetar din PIB de 3%.
„Aveţi de îndeplinit promisiuni complicate. Sper ca într-o zi să explicaţi cum faceţi ca să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3% din PIB, să creşteţi salariile şi să reduceţi TVA şi alte taxe“, a precizat președintele.
Programul de guvernare de 173 de pagini acoperă perioada 2017-2020, și potrivit acestuia modelul economic va fi acela al majorității investițiilor și al creșterii venitului disponibil al cetățenilor prin creșterea salariului minim pe economie cel puțin o dată pe an.
Programul își mai propune printre altele și ca România să se îndepărteze în următorii ani de statutul de economie cu „forţa de muncă ieftină“ și să se îndrepte spre o economie bazată pe inovație cu o forță de muncă bine plătită.
Ritmul de creștere economică prevăzut conform noului program de guvernare este de 5,5 – 6% anual, cu un deficit bugetar sub 3% din PIB și cu o datorie publică sub 60% din PIB.
Pe lângă programul de guvernare, ieri a mai fost în atenție și legea prevenției. Aceasta urmează să fie aprobată în primul trimestru și prevede ca firmele să nu mai poată fi amendate înainte de a fi avertizate că au comis o greșeală.