Mai sunt 24 de ore până când România va avea un nou guvern. Este o zi de foc marți pentru Guvernul Sorin Grindeanu. Liviu Dragnea a anunțat, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, că PSD şi ALDE fac eforturi pentru ca noul cabinet să depună jurământul pe 4 ianuarie, la ora 19.00, iar la ora 21.00 să se ţină deja prima şedinţă a Executivului.
Marți vor avea loc Birouri permanente la Camera Deputaților și Senat, iar la ora 12.00 ambele foruri legislative se vor reuni în plen. În cursul zilei vor fi anunțate numele miniştrilor din viitorul cabinet, după ce PSD şi ALDE vor avea întâlniri separate, apoi o şedinţă comună, pentru a aproba lista executivului. Apoi va urma depunerea de către premierul desemnat a listei cabinetului si a programului de Guvernare.
LISTA NOULUI CABINET, PREGĂTITĂ: Componenţa Guvernului Grindeanu urmează să fie aprobată de liderii PSD și ALDE
#DIRECT_ONE_qw0ngf#
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au negociat numele de miniștri și portofoliile viitorului executiv, unul mai numeros, cu 25 de ministere. În total, opt ministere vor reveni femeilor, a anunţat Liviu Dragnea.
Potrivit surselor din PSD, chiar dacă nu a primit votul din partea preşedintelui pentru a deveni noul premier al ţării, Sevil Shhaideh ar putea totuşi să fie numită ministru al Dezvoltării şi Administraţiei publice. La Finanţe este vehiculat numele lui Cristian Socol, în timp ce Mihai Tudose ar putea primi portofoliul de la Ministerul Economiei.
Şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, este cel mai probabil nume pentru conducerea Ministerului Apărării. În timp ce Mihaela Toader este vehiculată pentru Ministerul Fondurilor Europene.
Cârma ministerului de Interne ar putea fi preluată de Carmen Dan, fostul prefect de Teleorman.
Aceleaşi surse din rândul social-democraţilor spun că Florin Iordache este cel care va ocupa funcţia de ministru al Justiţiei.
La Ministerul Agriculturii este vehiculat numele lui Daniel Botănoiu, iar Marius Nica ar urma să preia portofoliul de la Transporturi.
Ana Birchall ar putea deveni ministrul delegat pentru Afaceri Externe, iar Lia Olguţa Vasilescu ar urma să preia conducerea Ministerului Muncii.
Sorina Pintea este vehiculat pentru Ministerul Sătănăţii, în timp ce George Ciamba ar putea prelua fortoliul de la Ministerul de Externe.
La cârma ministerului Energiei ar putea veni Daniel Chiţoiu, iar Doina Pană este cel mai probabil nume pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Daniel Constantin este vehiculat pentru Ministerul Mediului, în timp ce Educaţia ar putea merge pe mâna lui Mihnea Costoiu.
Portofoliul de la Comunicaţii ar urma să fie preluat de Sorin Câmpeanu, în timp ce la turism s-ar putea instala deputatul PSD de Constanţa, Titus Mircea Dobre.
Aceleaşi surse susţin că Gabriel Petrea, liderul TSD, este cel mai probabil nume pentru conducerea Ministerul Tineretului şi Sportului.
De relaţia cu Parlamentul ar urma să se ocupe Graţiela Gavrilescu, în timp ce ministrul pentru IMM-uri ar putea fi Florin Jianu, care în trecut a mai ocupat aceeaşi funcţie.
PSD şi ALDE vor avea discuţii despre lista noului executiv. Apoi, senatorii şi deputaţii validează lista miniştrilor.
Miercuri va fi convocat plenul reunit iar miniștri sunt audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament. Se va prezenta programul de guvernare şi se va cere votul de încredere.
Miercuri seară ar putea avea loc ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni, dar pentru acest eveniment trebuie să vină şi acceptul din partea preşedintelui Klaus Iohannis.