Senatorul Vlad Alexandrescu a anunțat că USR va ataca la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea a 102 taxe, deoarece eliminarea taxei radio-TV ar afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.
”In legătură cu propunerea de reexaminare a Președintelui României, adresată Parlamentului, pentru legea privind eliminarea a 102 taxe, grupul senatorilor USR a votat astăzi după-amiază împotriva respingerii propunerii, susținând păstrarea taxelor Radio TV. La votul în plen, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins solicitarea Președintelui.
Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea taxelor Radio TV la Curtea Constituțională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituția României care prevede că "Serviciile publice de radio și televiziune sunt autonome".
Mai jos, luarea mea de poziție în Senat:
Grupul parlamentar al senatorilor USR ține să atragă atenția pe această cale că sub pretextul tăierii unor taxe, se aduce o gravă atingere dreptului la informație al cetățeanului, așa cum este el definit în art. 31, îndeosebi la punctul (5), din Constituție, unde se arată expres:
(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome.
Eliminarea taxei radio-TV, miza reală a acestui proiect de lege, lovește puternic în caracterul autonom al serviciilor de radio și televiziune. În loc să răspundă doar în fața cetățenilor, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului și politicienilor, care vor propune, respectiv vor aproba bugetul lor. În condițiile în care politizarea celor două servicii publice este și acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependență financiară față de Guvern riscă să le ducă la obediență totală față de Putere, încălcând flagrant articolul din Constituție menționat, al cărui scop este asigurarea dreptului la informație al cetățenilor.
Atragem atenția că această lege a fost adoptată mimând dezbaterea publică. Legea ignoră complet opiniile profesioniștilor și a asociațiilor non-guvernamentale din domeniul mass-media și este în contradicție cu bunele practici europene. De asemenea, subliniem faptul că în ultimii ani, în rapoartele Națiuni în Tranzit (Nations in Transit) elaborate de Freedom House, privitoare la starea democrației din fostele țări est-europene și sovietice, presa din România a primit, în mod constant, cele mai proaste calificative, mai proaste decât cele de la indicatorii corupție, justiție, societate civilă, proces electoral ori guvernanță democratică națională și locală. În fapt, dacă ne-am raporta doar la scorul obținut la capitolul independența presei, România ar risca să fie plasată în rândul țărilor cu tendințe autoritariste! Iar această lege, care scurtează lesa în care oricum sunt ținute serviciile publice de presă din România, nu face decât să agraveze situația.
În plus, ca membru al Comisiei de Cultură, sunt îngrijorat că reducerea semnificativă a bugetului Radiodifuziunii ar putea conduce la suprimarea posturilor de Radio Radio România Cultural și Radio România Muzical, creând premisele încălcării dreptului constituțional de acces al cetâțenilor la Cultură, așa cum s-a întâmplat în trecut cu suprimarea postului de televiziune TVR Cultural" a scris pe Facebook, Vlad Alexandrescu.
Senatul a respins ieri cererea de reexaminare a legii celor 102 taxe cerută de președintele Klaus Iohannis proiectul legislativ merge în aceeași formă la Camera Deputaților care camera decizională.