Atac la Guvernul Cioloș: Judecătorii cer ca până la instalarea noului Executiv să nu se adopte niciun proiect de lege sau ordonanţă de urgenţă care să afecteze statutul magistraţilor

Atac la Guvernul Cioloș: Judecătorii cer ca până la instalarea noului Executiv să nu se adopte niciun proiect de lege sau ordonanţă de urgenţă care să afecteze statutul magistraţilor
Foto: legijurisprudenta.com

Cerere urgentă din partea magistraţilor pentru Dacian Cioloş. Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită prim-ministrului ca până la instalarea noului Guvern să nu adopte niciun proiect de lege sau ordonanţă de urgenţă care să afecteze statutul magistraţilor, inclusiv în ceea ce priveşte partea salarială, informează B1 TV.

”Condamnăm categoric atitudinea Ministrului Justiţiei Raluca Prună care, după ce a refuzat constant orice dialog cu privire la problemele importante ale sistemului judiciar, motivând că mandatul său de un an este limitat şi nu doreşte, sub nicio formă, să angajeze viitorul Guvern, se grăbeşte acum, cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare, să promoveze modificări de substanţă ale statutului magistraţilor şi organizării judiciare. Mai mult, Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a lansat recent un proiect al legii salarizării unice, al cărui conţinut nu a făcut obiectul niciunei consultări publice, anterioare elaborării”, se arată pe site-ul Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

UNJR anunţă şi că au constituit un grup de lucru la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii care nu a fost însă consultat de Guvern.

”Atitudinea duplicitară şi lipsită de bună-credinţă a Guvernului Cioloş sub acest aspect vine în continuarea atitudinii similare avute de reprezentanţii săi în mod constant pe parcursul acestui an. După ce ministrul Muncii a jignit judecătorii, iar ministrul Justiţiei a manipulat opinia publică creând impresia că judecatorii ar fi privilegiaţi, Guvernul Cioloş vine acum cu un proiect de lege ce desconsideră total puterea judecătorească în raport de celelalte puteri ale statului”, se mai arată pe site-ul citat.

Judecătorii acuză că modul în care justiția este așezată în noua grilă de salarizare relevă că actualul Guvern nu înțelege și nu respectă justiția ca putere distinctă în stat, a cărei caracteristică fundamentală trebuie să fie independența. Aceştia susţin că un proiect al legii unice de salarizare prezintă o importanță fundamentală pentru sistemului judiciar, nu doar din perspectiva propriei componente salariale, ce reprezintă o garanție esențială a independenței judecătorilor, ci și din perspectiva potențialului litigios al acestuia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`