Canada, prima ţară care denunță Protocolul de la Kyoto: “Prevederile sunt iresponsabile şi radicale”

Canada, prima ţară care denunță Protocolul de la Kyoto: “Prevederile sunt iresponsabile şi radicale”

Canada și-a anunțat oficial retragerea retragerea din cadrul țărilor participante la protocolul de la Kyoto privind protecția mediului, devenind astfel primul stat care denunță acordul încheiat în 1997.

Anunțul a fost făcut de ministrul mediului Canadian Peter Kent în cadrul unei conferințe organizate la Durban, Africa de Sud, anunță bbc.co.uk.

Explicația pentru acest gest diplomatic este incapacitatea Canadei de a se conforma prevederilor tratatului lucru care ar fi atras penalități de 14 miliarde de dolari. „Asta înseamnă 1.600 de dolari pentru fiecare familie canadiană”, a explicat Kent.

„În timp ce guvernul nostru a luat măsuri din 2006 şi a micşorat cantitatea de gaz emisă, prevederile Kyoto sunt iresponsabile şi radicale şi nu le mai putem respecta. Ar însemna să retragem de pe drumurile Canadei fiecare automobil de orice tip”, a mai adăugat ministrul.

Ministrul a argumentat că în ciuda eforturilor țărilor ce au adoptat tratatul cantitatea de noxe poluante va spori pentru că cei mai mari poluatori ai lumii China și Statele Unite nu au semnat acordul.

„Canada a venit cu intenţii bune, constructive. Doream să atingem un acord internaţional comun care să acopere toţi emiţătorii majori. Din păcate, cum am mai zis, protocolul de la Kyoto nu reprezintă un drum viitor pentru Canada”, a susţinut Peter Kent.

Din punct de vedere legal decizia Canadei este legală și era așteptată întrucât prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, își declarase în repetate ori reticența în privinţa protocolului Kyoto de când a fost ratificat de Jean Chretien în 2002.

Protocolul la care a aderat și România în martie 2001, a fost inițiat în Kyoto, Japonia, în anul 1997 și este menit să reducă încălzirea globală și efectul de seră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările