Revista germană Spiegel și un întreg grup de ziare și reviste din toată Europa, printre care și Gazeta Sporturilor, reprezentată de Costin Știucan, au început să publice vineri seară informații incredibile obținute după cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului mondial.
Documente scot la iveală tranzacții financiare obscure din fotbalul profesionist și trucurile fiscale folosite de marile vedete pentru a fenta regulamentele și legile din țările în care evoluează.
În primul episod de dezvăluri făcute de consorțiul de jurnaliști se prezintă cazul vedetei lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo, declarat cel mai bun jucător din lume în trei sezoane diferite și campion european în exercițiu cu naționala Portugaliei.
Documentele furnizate revistei germane Spiegel de platforma Football Leaks, și prelucrate de peste 60 de ziariști de la 20 de publicații, arată că Ronaldo a folosit o companie paravan din Insulele Virgine Britanice pentru a colecta venituri provenite din marketing internațional.
Până în 2014, milioanele pe care le-a câștigat din marketing au fost scurse de Ronaldo prin Irlanda către firma paravan Tollin Associates din Insulele Virgine Britanice, un paradis cu zero taxe.
Aparent, Ronaldo a evitat să plătească aproape toate taxele pentru mai bine de 60 de milioane de euro câștigate din drepturile de imagine în afara Spaniei. Ronaldo a putut să profite de o prevedere specială din legile fiscale spaniole.
Dar emailuri interne ale consilierilor săi fiscali arată că aceștia și-au manifestat îngrijorarea că autoritățile ar putea descoperi “informații sensibile” despre Tollin Associates. Emailurile demonstrează că experții fiscali sunt de părere că modelele fiscale construite de Mendes pentru clienții săi sunt necorespunzătoare legii.
Cu scurt timp înainte de expirarea prevederii speciale la finele lui 2014, Ronaldo și-a vândut în avans drepturile de marketing până în anul 2020 către alte două companii din Insulele Virgine Britanice.
Veniturile obținute din vânzare, aproape 75 de milioane de euro, au ajuns în contul său de la banca elvețiană privată Mirabaud. Ronaldo a menționat o parte din bani în declarația sa de venit pe 2014, profitând de avantajul fiscal care i se aplica în acel an pentru ultima dată. Din cele 75 de milioane de euro, doar 11,2 milioane apar în declarația sa de venit din Spania.
Nu există niciun indiciu în baza de date că Ronaldo și-a plătit taxele în altă parte pentru suma de 63,5 milioane de euro rămasă.