Sfârșitul democrației e aproape? Studiu: Tinerii sunt tot mai indiferenți la democrația în care trăiesc și susțin ideea de regim militar. Partidele anti-sistem, tot mai influente

Sfârșitul democrației e aproape? Studiu: Tinerii sunt tot mai indiferenți la democrația în care trăiesc și susțin ideea de regim militar. Partidele anti-sistem, tot mai influente
Foto:France 24

Yascha Mounk, istoric la Universitatea Harvard, a analizat mai multe indexuri ale libertății realizate de Freedon House și a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: numărul țărilor considerate ”libere” a început să scadă constant începând cu anii 2000.

Astfel, el contrazice o teorie în știința politică potrivit căreia, odată ce o țară își dezvoltă instituțiile democratice, are o societate civilă consolidată și un nivel ridicat de dezvoltare, democrația ce o caracterizează devine una sigură. Totuși, din 2005, indexurile Freedom House par să arate un declin al libertății de la an la an.
Istoricul a conceput un test în trei etape pentru a studia deschiderea cetățenilor pentru regimurile nedemocratice și influența partidelor anti-sistem în regimurile democratice, arată un articol New York Times.

Prima dată el a vrut să afle cât de mult preț pun cetățenii pe ideea că țara lor trebuie să rămână democratică, mai apoi a studiat gradul de deschidere față de regimurile nedemocratice, și, în final, a analizat influența partidelor anti-sistem.

Potrivit acestuia, dacă primul indicator scade, iar ceilalți doi cresc, atunci democrația din țara respectivă este ”în curs de deconsolidare”.

Un lucru îngrijorător remarcat de Yascha Mounk este indiferența tinerilor născuți în perioada 1980-2000 față de regimul democratic în care trăiesc. De exemplu, majoritatea americanilor născuți înainte de 1960 consideră că este ”esențial” să trăiască într-o democrație, dar doar un sfert dintre cei născuți între 1980 și 2000 au această părere.

Procentul tinerilor care cred că este ”esențial” să trăiască într-o democrație a scăzut mai ales în rândul tinerilor și în Marea Britanie, Australia și statele vest-europene.

Mai mult, susținerea pentru alternativele autoritare de guvernare a crescut. De exemplu, dacă în 1995 unul din 16 americani considera că un regim militar este ”bun” sau ”foarte bun”, în 2014 raportul a fost de 1 la 6. Tendința este chiar mai evidentă în rândul tinerilor și este vizibilă și în alte state democratice ale lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:59 - Scandal în fața unei mănăstiri din Maramureș. Un tânăr a fost ucis, iar alți trei sunt răniți
08:25 - Statele Unite își omagiază fostul președinte Jimmy Carter, prin șase zile de ceremonii funerare
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre stresul ca sursă a bolilor. Medic: „Există și anumite tipuri de cancer asociate stresului cronic, pentru că organismul nu mai are timp să se refacă” (VIDEO)
23:34 - Pippidi: Foarte probabil coaliția va trebui să se alinieze în spatele cuiva care știe ce vrea – Nicușor Dan. S-ar putea să avem niște alegeri cu un candidat antisistem, neeuropean și un candidat antisistem, proeuropean (VIDEO)
22:53 - Nicușor Dan, reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale: „Nerezonabil”
22:26 - Austria: Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că demisionează (VIDEO)
21:58 - Guvernul a tăiat compensațiile studenților pe tren, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR SA
21:39 - Daniel Funeriu: „Suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu şi motivele invocate arată că partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Alo, Criiiin! Trezește-te!”
21:02 - Șoșoacă: România e acum în faliment. PSD și PNL au promis că nu cresc taxele și fix asta au făcut. Ciolacu și Simonis râd și poporul suferă / CCR a dat liber la dictatura Iohannis (VIDEO)
20:31 - Crin Antonescu: Consider acordul privind candidatura mea la prezidențiale suspendat. Dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute