COTAR: ANAF e pe urmele UBER. Afacerile care păreau atât de bănoase ar putea deveni cele mai păguboase / Reacţia companiei: Partenerii sunt responsabili pentru achitarea taxelor

COTAR: ANAF e pe urmele UBER. Afacerile care păreau atât de bănoase ar putea deveni cele mai păguboase / Reacţia companiei: Partenerii sunt responsabili pentru achitarea taxelor
Foto:Business of Apps

ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toți șoferii, cursele operate de aceștia și încasările avute și a transmis deja către direcțiile de taxe locale listele în vederea impozitării, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, citat de Adevărul.

”ANAF a cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări. Astfel, încă de ieri, 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, dacă ANAF va confisca sumele integral”, se arată într-un comunicat al COTAR.

Ștefănescu a precizat că, potrivit listelor primite, au funcționat în regim Uber persoane fizice și firme, iar încasările sunt uriașe. De exemplu, o persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări de peste 60.000 de lei, numai în 2015.

”Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate”, a mai transmis președintele COTAR.

Transportatorii autorizați acuză șoferii Uber de concurență neloială și de încălcarea legii. Pe de altă parte, reprezentanții Uber în România susțin că serviciul de la noi din țară este 100% digital și fiscalizat și că pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Totuși, partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor.

”Circumstanţele fiecăruia sunt diferite – numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile. Pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber“, mai menţionează reprezentanţii Uber.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`