Liderii celor două principale grupuri politice din Parlamentul European cer suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la blocul comunitar, informează B1 TV. Europarlamentarii condamnă politica epurărilor pe care a demarat-o președintele Recep Tayyip Erdogan, după lovitura de stat eșuată din luna iulie.
Peste 100.000 de persoane, militari, profesori, judecători, jurnaliști și lideri ai minorității kurde, au fost suspendate din funcțiile deținute, în urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie. Motivul invocat de Administraţia Erdogan: asupra acestor persoane plana suspiciunea unor legături cu rețeaua clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de președintele Erdogan că a orchestrat puciul.
De atunci şi până în prezent au fost operate peste 36.000 de arestări, iar mai multe instituții media private au fost închise. Pe 22 noiembrie, autorităţile turce au demis alţi aproximativ 15.000 de funcţionari, inclusiv oficiali militari, din cadrul poliţiei şi inspectori fiscali, iar 375 de instituţii şi agenţii de ştiri au fost închise în cadrul investigaţiilor legate de lovitura de stat eşuată.
În aceeaşi zi, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au cerut suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la blocul comunitar.
”Vrem să înghețăm negocierile de aderare. Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile și democrația sunt nenegociabile dacă ţara vrea să facă parte din Uniunea Europeană”,a declarat Giannni Pitella, liderul grupului socialist.
La rândul său, Manfred Weber, liderul grupului popular, a afirmat că negocierile de aderare ale Turciei la blocul comunitar trebuie înghețate imediat.
Oficialii europeni i-au mai transmis astfel de mesaje preşedintelui Erdogan, care însă nu și-a schimbat poziția. Mai mult decât atât, el a anunțat săptămâna trecută că intenționează să organizeze anul viitor un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, negocieri care oricum au avansat foarte puțin după inițierea lor, cu 11 ani în urmă.
De asemenea, Erdogan a avertizat că Turcia ar putea intra într-o alianță cu Rusia și China, în timp ce de la Ankara continuă să ameninţe cu anularea acordului încheiat de UE și Turcia pentru stoparea valului de migranţi.
În aceste condiţii, plenul Parlamentului European va da joi un vot consultativ privind posibila înghețare a negocierilor cu Turcia.