În ultimii ani, tot mai multe studii ştiinţifice arată că bolile bărbaţilor sunt diferite de cele ale femeilor. Pe lângă faptul deja cunoscut că bărbații au un nivel de suportabilitate a durerii mult mai scăzut decat femeile.De la infarct la bolile de plămâni, iată cum se schimbă în funcţie de sexul pacientuluiboala, potrivit site-ului revistasciencias
Între bărbaţi şi femei există diferenţe mari dincolo de aparatul reproducător. Însă dacă suntem atât de diferiți, oare bolile ne afectează la fel sau simptomatologia este diferita? Această intrebare a stat pe buzele cercetătorilor care au investigat acest aspect.
"Pentru ştiinţa medicală, bărbaţii şi femeile sunt în esenţă identici, în afara acelor foarte vizibile diferenţe anatomice. Prin urmare, ce merge la un bărbat – de exemplu un anumit medicament -va merge la fel de bine şi la o femeie". Şi totuşi, în opinia medicului cardiolog, în clipa de faţă specialiştii au înţeles că sexul biologic este foarte important în economia celulelor, a ţesuturilor şi a întregului organism, şi că ADN-ul, "molecula vieţii", se exprimă în mod foarte diferit în funcţie de sexul persoanei respective. Şi cu cât se fac mai multe studii în acest sens, cu atât ies la iveală mai multe diferenţe, a declarat un cardiolog la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii New Yo
Ulcerul este fără doar şi poate una dintre cele mai răspândite boli. Momentan se știe că sunt două tipuri de ulcer care atacă tractul digestiv superior: unul este tipic femeilor iar celălaltbărbaţilor. Femeile fiind mult mai expuse ulcerului gastric.În acest cazleziunea se formează în stomac din cauza acţiunii sucurilor gastrice, în timp ce bărbaţii suferă mai ales de ulcer duodenal. Inclusiv prognoza lor este diferită deoarece probabilitatea ca ulcerul să se vindece este mai mare la femei decât la bărbaţi, iar explicaţia acestui fapt este în strânsă legătură cu hormonii. Cel mai bun exemplu este acela căincidenţa ulcerului duodenal, creşte notabil la femei după menopauză, şi scade la femeile gravide, moment cândhormonii sunt la nivel maxim de funcționare.
Când vine vorba despre bolile apărute la nivelul plămânilor, atât progresia,mortalitatea cât și reacţiile la terapii: sunt toate influenţate de sex, după cum o arată datele statistice. Inclusiv fumatul cauzează mai multe daune femeilor decât bărbaţilor. Ei fiindmai puţin sensibili la agenţii cancerigeni.
Cauzele nu sunt încă foarte clare, dar unii cercetători încearcă să facă puţină lumină. Femeile poartă mai des decât bărbaţii mutaţii genetice care influenţează negativ atât riscul de a dezvolta boala, cât şi mecanismele de reparare a ADN-lui. Pe de altă parte, în mod paradoxal, această deficienţă reparatoare a ADN-ului este şi cea care ajută organismul feminin să răspundă mai bine la medicamente.
Ultimele datesemnate de cercetătorii de la New York University School of Medicine (Statele Unite), indică faptul că riscul de moarte în urma atac cardiac este mai ridicat la femei decât la bărbaţi. "Protecţia împotriva bolilor cardiovasculare conferită de estrogeni pe parcursul perioadei fertile are un preţ", explică Maria Grazia Modena, director al Institutului de Cardiologie din cadrul Universităţii Modena: "La bărbaţi, boala coronariană debutează mai devreme, şi acest lucru le dă posibilitatea de a se adapta, răspunzând la mici insulte ischemice prin bypass-uri naturale, mici trasee laterale în vasele sanguine. Acesta este un avantaj, întrucât în eventualitatea unui atac cardiac, organismul lor este capabil să activeze aceste microcircuite secundare". Odată ajunsă la menopauză femeia este expusă pe neaşteptate unei întregi serii de factori de risc – ereditare, datorate stilului de viaţă (precum fumatul şi stresul), sau fiziologice (precum creşterea grăsimii abdominale, hipertensiunea sau diabetul).
Necruțătoarea boală Alzheimer afectează o femeie din şase, pe când la bărbați raportul este de unu din zece. Deoarece femeile trăiesc în medie cu şase ani mai mult decât bărbaţii, această boală afectează mai ales persoanele trecute de 65 de ani. Apoidiferenţele legate de simptomatologie: pacienţii bărbaţi prezintă mult mai des dereglări de comportament, în vreme ce femeile par a fi mai instabile din punct de vedere emoţional şi manifestă deficienţe majore la nivel de limbaj, întâmpinând dificultăţi în a atribui un nume obiectelor sau a da o semnificaţie cuvintelor.
Deși există gândirea conform căreia boala nu ține cont de vârstă, sex sau relegie, se pare că sexul este un element cheie în apariția și evoluția bolilor pe parcursul vieții.