"Are sădiți în ea GERMENII CONFLICTULUI". Tăriceanu ATACĂ CSM și vrea SCHIMBAREA Constituției

"Are sădiți în ea GERMENII CONFLICTULUI". Tăriceanu ATACĂ CSM și vrea SCHIMBAREA Constituției

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, reacționează dur, după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a acuzat, din nou, că a încălcat independența justiției.

Tăriceanu le dă un sfat celor de la CSM și le transmite să nu mai încalce separația puterilor în stat.

”Există sigur un conflict între cele două puteri, în măsura în care CSM în loc să-și vadă de propria ogradă încearcă să cenzureze declarațiile și atitudinile politice ale membrilor Parlamentului. Acesta este un lucru foarte grav, este o ingerință în activitatea Legislativului și non-respectul separației puterilor în stat. De aceea, sfătuiesc CSM să se preocupe cu precădere de problemele din sistemul de justiție din România și să nu se preocupe de declarațiile politice, pentru că nu va avea niciun fel de sens. Din contră, cred că această atitudine pe care au adoptat-o a început clar să se demonetizeze, să se decredibilizeze.

Și în al doilea rând, doresc să spun ceva: alegerile și în România, ca țară democratică, precum și în alte țări — și am văzut exemplul recent din SUA — trebuie să se desfășoare liber, fără presiuni și fără ingerințe din partea altor instituții. Prin urmare, procesul electoral nu trebuie să fie alterat de intervenția instituțiilor de forță în timpul perioadei electorale, în timpul campaniei electorale, pentru a lăsa cetățenilor opțiunea liberă de a alege ei și de a determina ei viitoarea structură a Parlamentului și nu după cum, din păcate, s-a manifestat și președintele statului cerând ca scena politică sau anumiți oameni să fie măturați.

Nu există decât un singur mecanism democratic și acela este votul cetățenilor. Prin urmare, demersul pe care l-am făcut este să nu mai avem astfel de ingerințe în perioada electorală, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale, să lăsăm cetățenii să voteze liber, conform conștiinței lor și dreptului lor fundamental. De asemenea, să remarcăm că dosarele care au stat în așteptare ani de zile, opt până la zece ani de zile, pot să fie soluționate fără nici un fel de obstrucție pentru că nu acesta este intenția noastră de a face cea mai mică obstrucție, dar ele pot să fie soluționate după alegeri, când sigur procesul electoral se va fi terminat”, a declarat Tăriceanu pentru Agerpres.

Totodată, Tăriceanu susține că actuala Lege fundamentală are, din 1991, "sădiți în ea germenii conflictului", iar republica parlamentară ar elimina "conflictele instituționale". El afirmă că ALDE își propune ca, până în luna aprilie, să declanșeze procedurile necesare pentru referendumul de modificare a Constituției.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`