Calciu și magneziu sunt indispensabile corpului uman. Vezi ce trebuie să incluzi în alimentația ta ca să nu produci dezechilibre în organismul tău

Calciu și magneziu sunt indispensabile corpului uman. Vezi ce trebuie să incluzi în alimentația ta ca să nu produci dezechilibre în organismul tău
foto:youtube.com

Calciul şi magneziulmenţin echilibrul organismului uman.Carenţa lor creează un dezechilibru nociv pentru noi. Ea se poate remedia printr-o alimentaţie bogată în aceste elemente, dar şi cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Trebuie ținut cont și de faptul că persoanelecare fac exerciţii fizice intense pot pierde şi mai multe minerale (şi vitamine solubile în apă) prin transpiraţie intensă.

Soluţia perfectă este alimentația echilibrată: mâncaţi mai multe banane, migdale, alune, dovleac, cireşe, mere, grepfruit, broccoli, varză chinezească, verdeţuri precum spanac şi păpădie, potrivit descopera.ro

Aportul optim de calciunu este cunoscut însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă circa 400-500 mg de calciu pe zi pentru adulţi, în timp ce americanii – 800 mg de calciu / zi, din cauza consumului mare de carne, sare, tutun şi a inactivităţii fizice a acestora, procese ce duc la pierderea rapidă a calciului din organism.
Vegetalele cu frunze verzi şi leguminoasele sunt cele mai bune surse de calciu, acestea având mai multe avantaje decât produsele lactate. Conţin antioxidanţi, carbohidraţi, fibre, fier, puţine grăsimi şi deloc colesterol. Absorbţia de calciu din vegetaleeste mult superioară faţa de calciu provenit din lapte şi produse lactate. Absorbţia de calciu din lapte este de aprox 32%, iar pentru broccoli, varza de Bruxelles, muştar verde, nap verde şi varza Kale, absorbţia de calciu este cuprinsă între 40-64%.
Lipsa de calciuse traduce în senzaţii de amorţeală sau furnicături la nivelul membrelor, precum şi contracturi musculare, sau bine cunoscuții cârcei. Formele mai avansate ale lipsei de calciu duc la osteoporoză, carii dentare, unghii cu firişoare şi punte albe, oboseală generalizată. În cazul lipsei severe de calciu apar palpitaţii, o stare permanentă de iritabilitate psihică, senzaţia de lipsăde aer, insomnii, lentoare în vindecarea rănilor, tulburări de dinamică sexuală la bărbaţi şi frigiditate la femei. La rândul lor, copiii au de suferit pe termen lung ducând la rahitism şi tulburări de creştere, potrivit csid.ro

Alimente bogate în calciu:laptele şi derivatele sale, cerealele, gălbenuşul de ou, soia, fasolea, mazărea, apa minerală.
Pentru a fi asimilat de organism şi folosit eficient în procesul metabolic, calciul are nevoie de altecâteva vitamine şi minerale pentru a consolida forța organismului : vitamina D – a cărei sinteză se face spontan prin expunerea la soare;

vitamina A – “ascunsă” în special în cătină şi legumele colorate în galben-portocaliu (morcovii, de exemplu);

vitamina C – depozitată îndeosebi în măceşe, citrice, pătrunjel şi alte zarzavaturi verzi; magneziu.
În cazul în care organismul este “rebel” faţă de asimilarea calciului, sunt necesare suplimente farmaceutice.

Magneziul, un alt element indispensabil corpului uman,el intervine în reacţii fiziologice vitale. Este vorba de metabolismul glucidelor, al lipidelor şi proteinelor, dar şi în excitabilitatea neuromusculară.
Lipsa de magneziuduce la dureri de cap, lipsa poftei de mâncarea, senzaţia de oboseală, ameţelile, tremurăturile, furnicăturile sau amorţeală membrelor, cârceii, senzaţia de lipsa permanentă de aer, scăderea presiunii arteriale, palpitaţiile, aritmia cardiacă, fragilitatea unghiilor, părului şi a dinţilor, stările de depresie sau de nervozitate.

Alimentația bazată în special pe consumul exagerat de carne împiedică asimilarea magneziului, iar consumul excesiv de alcool diminuează cantitatea de magneziu din organism.
Magneziul se asimilează foarte bine în combinaţie cu vitamină B6, fapt pentru care consumul zilnic de cereale integrale, bogate şi în complexul vitaminelor B, este deosebit de eficient în reglarea echilibrului dintre minerale şi în asimilarea lor. 1-3 linguri de tarâte de grâu pe zi sunt recomandate în special în timpul administrării de suplimente sintetice sau semisintetice pe baza de magneziu.


Corpul unui adult conţine aproximativ 25 g de magneziu. Mai mult de jumătate se găseşte în oase, un sfert în muşchi, iar restul se duce spre inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Aveţi nevoie în fiecare zi de 5 mg de magneziu pentru fiecare kilogram corp.

Magneziul participă la procesul de digestie, asigură sănătatea inimii și a oaselor, dar trebuie menționat și faptul că este al 4-lea cel mai important element esențial organismului uman, potrivit csid.ro

Pentru o viață sănătoasă evitați excesele alimentare, faceți sport în fiecare zi, măcar 30 de minute de mers pe jos, sau câteva exerciții dimineața.Nu uitați să beți un minim de 2l de lichide pe zi, și să nu săriți peste orele de odihnă, care și ele sunt vitale pentru regenerarea întregului organism.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`