Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că „ar trebui să vedem dincolo de moneda euro cum a funcționat UE”.
„Pentru a înțelege ce s-a întâmplat la Bruxelles, ar trebui să începem cu începutul, de ce am ajuns aici, de ce Uniunea este în situația de a fi în mare dificultate economică și financiară de ce diverși analiști cântă Prohodul, de ce încrederea finanțelor internaționale este tot mai scăzută și există o disponibilitate tot mai mică de a imprumuta statele europene în general și a eurozonei în special. Ar trebui să vedem dincolo de moneda euro cum a funcționat UE în susținerea monedei sale”, a declarat Traian Băsescu.
Șeful statului a declarat că au existat doi piloni în ceea ce privește modul în care a funcționat Uniunea Europeană în raport cu susținea monedei europene.
„Unul a fost Pactul de stabilitate și creștere, sau, altfel spus, criteriile de la Mastricht (…). Deși limitele de 3% deficit și grad de îndatorare 60% pentru datoria publică figurau în acest tratat…, respectarea acestor criterii se baza pe câteva elemente, și anume: primul și cel mai important era responsabilitatea individual a statului membru. Deci era asumat un tratat ratificat de toate statele membre, dar statul membru era responsabil individual de respectarea acestor criteria. Un alt element care funcționa cu privire la aplicarea tratatului erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. Și, în sfârșit, dacă exista un motor eficient în ceea ce privește respectarea Pactului de Stabilitate și creștere, acesta era numai pentru statele care erau în afara zonei euro și își propuneau să atingă acele criterii care să le permit sa intre în zona euro. Practic acesta era singurul element coercitiv care făcea statele ca până la intrarea în zona euro să respecte, să atingă parametrii pactului de stabilitate și creștere. În rest, totul ținea de bunavoința statelor și de către câte o semnalare a Comisiei”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele a mai precizat că România a fost avertizată încă de 2007 de riscurile de depășire a deficitului bugetar, risc confirmat un an mai târziu, când acesta a crescut la 5,4%.
„România a fost avertizată din 2007 cu privire de riscurile de depășire a deficitului, iar în 2008 s-a confirmat un deficit de 5,4% în condiții de uriașă creștere. (…) Nu existau instrumente în ținerea sub observație și control de la nivel european a pactului de stabilitate și creștere”, a mai spus Traian Băsescu.
Șeful statului a anunţat, vineri, la Bruxelles, că va susţine o conferinţă de presă duminică pentru a explica în detaliu ce urmează să se întâmple în interiorul Uniunii Europene.