Vulcanul bolivian Cerro Uturuncu, care se ridică din Altiplano, un platou alpin înalt din Anzii Cordilieri și cel mai mare platou alpin de pe planetă după Tibet, are la baza sa, în crusta terestră, un uriaș rezervor de apă, conform unui material publicat de Live Science.
Apa închisă în rocile topite de sub vulcan ar putea umple bazinul Lacului Superior, cel mai mare dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord. Depozitele de apă dizolvată pot provoca erupții vulcanice în zonele de subducție, unde bucățile uriașe din crusta terestră se împing una sub alta.
"Este probabil de două ori mai multă apă decât ne-am fi așteptat", a susținut Jon Blundy, geolog la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, unul dintre autorii acestei descoperiri.
Blundy și alți cercetători studiau acest vulcan și în timp ce evaluau seismic crusta de sub vulcan, cercetătorii au descoperit o anomalie curioasă, la o adâncime de 15 kilometri. În acea regiune încetineau undele seismice, crescând conductivitatea electrică, informează Agerpres.
Cercetătorii au recreat în laborator condițiile de sub vulcanul Ceero Uturuncu. Contrar diagramelor de la școală, cercetătorii susțin că e foarte rar ca un vulcan să aibă camera de magmă chiar sub conul vulcanic. În schimb, aceștia sunt alimentați de o substanță jumătate solidă, jumătate lichidă.
Întreaga pungă de magmă are aproximativ 500.000 de kilometri cubi, conform lui Blundy. Astfel, masa aproximativă a apei dizolvate este aproape suficient pentru a umple Lacul Superior. Această apă a ajuns în subteran după ce placa tectonică Nazca a pătruns sub placa tectonică sud-americană. Sisteme similare există și în cazul altor vulcani din zone de subducție, printre care muntele St. Helens din nord-vestul SUA.
Vulcanul Cerro Uturuncu nu a mai erupt de mai bine de 250.000 de ani și deocamdată, nu există o dată fixă când ar putea deveni activ.